Bulgarii caută semințe de floarea soarelui în România

Fabricile de ulei din Bulgaria au început să caute semințe de floarea soarelui în România, după ce au fost introduse restricții pentru o lună la importurile din Ucraina.

Cum fermierii locali preferă să țină recolta de anul trecut în depozite, chiar dacă prețul s-a redus aproape la jumătate față de perioada similară din 2022, procesatorii s-au orientat către România.

„Odată ce a intrat în vigoare acea restricție a importurilor din Ucraina (valabilă până la 5 iunie), în România, dar și la vecina noastră, Bulgaria, mărfurile au început să aibă căutare.

Surpriza mare vine din Bulgaria, deoarece fermierii bulgari, cu toate că au beneficiat și beneficiază timp de o lună de restricție la import, nu doresc încă să vândă și vedem cum procesatorii bulgari caută semințe de floarea soarelui în România”, a declarat Cezar Gheorghe, analist expert şi consultant pentru comerţul cu cereale, la Digi 24.

Refuzul fermierilor bulgari de a vinde semințe de floarea soarelui a fost remarcat de ceva vreme și de presă, care observa că în aprilie 2023 prețul era de circa 800 leva (411 euro) pe tonă, adică aproape la jumătate față de luna similară din 2022, când era atins un nivel de 1.762 leva (961 euro) pe tonă, potrivit Puterea.ro.

Bulgaria și România, cei mai mari importatori

Bulgaria este cel mai mare importator european de semințe de floarea soarelui din Ucraina cu un volum de 811.445 de tone, în anul comercial 2022/2023 (perioada 1 iulie – 9 aprilie 2023), potrivit datelor Comisiei Europene.

Pe locul doi se află România, care a fost cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui din UE în 2022. Țara noastră a importat în perioada menționată 454.376 de tone de semințe de floarea-soarelui, adică aproximativ 22% din cantitatea record de 2 milioane de tone importate de UE.

Pe locul trei în topul importatorilor se află Ungaria cu un total de 321.772 de tone.

Ucraina a ajuns să fie principalul furnizor de semințe de floarea soarelui al UE, acoperind, în acest an undeva la 86% din importuri. Anterior, Republica Moldova era cel mai important furnizor.

La acest moment, semințele de floarea soarelui sunt cotate la un nivel de 425 de dolari – 430 de dolari pe tonă – marfa livrată în portul Constanța.


FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.

Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:

Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,

Sponsorul Silver – Profi,

Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.

Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.

Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.

În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.


 

Comentariile sunt închise