Nou proiect pentru recunoașterea produselor românești la raft
S-a depus un nou proiect legislativ în România care va ajuta produsele neprelucrate, cultivate sau obținute pe teritoriul țării, dar și cele prelucrate care nu conțin mai mult de 25% produse nelocale, să fie ușor de găsit în rafturile magazinelor.
Noul proiect va fi o etichetă „De Origine România – DOR” pe produsele românești. Autorii acestui proiect spun că autonomia alimentară națională s-a pierdut și nu ajută fermierii cu posibilități reduse să își valorifice produsele obținute în ferme.
„Majoritatea investițiilor închise au fost finanțate prin programele europene, la fel ca și fermele care nu au mai reușit să își găsească̆ cumpărători pentru produsele lor.
Marii comercianți internaționali de cereale și-au continuat activitatea profitabilă de export, activitățile speculative generând creșterea prețurilor pe piață, dar fără̆ corespondență̆ în majorarea veniturilor fermierilor.
Drept consecință̆, modelul european de acordare a subvențiilor către fermieri prin compensarea pierderilor de venit generate de diverse constrângeri europene este ”sabotat” în sensul că suportul financiar destinat obținerii de produse finite la prețuri competitive a fost ”exportat” prin comerțul extern cu materii prime”, spun inițiatorii proiectului.
Producătorii și procesatorii români vor putea beneficia de eticheta voluntară DOR dacă îndeplinește următoarele condiții:
- Pentru produsele neprelucrate, reproducerea, cultivarea sau producția (inclusiv recoltarea și mulsul în cazul vacilor, ovinelor și caprelor) trebuie să aibă loc pe teritoriul României. În cazul cărnii, aceasta trebuie să fie obținută de la animate născute, crescute și sacrificate în țară. În cazul produselor de origine animală, altele afară de carne, acestea trebuie obținute de la animale crescute pe teritoriul României.
- Pentru produsele prelucrate, fabricarea acestora trebuie să aibă loc din produse neprelucrate, obținute în consens cu prevederile de la litera a. În conținutul lor, este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu cele similare produse în România.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va înființa și administra Registrul Național al Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România – DOR”. Lista va fi digitală și va cuprinde toți beneficiarii certificatului DOR.
Cine dorește să obțină această etichetă trebuie să depună un dosar care va include:
- Cerere tip de certificare voluntară;
- Atestatul de producător;
- Lista produselor pentru care solicită certificarea și înregistrarea;
- Numărul autorizației sau înregistrării sanitar-veterinară pentru locația în care se produc și / sau procesează produsele pentru care se solicită certificarea și înregistrarea;
- Caietul de sarcini, care să cuprindă fotografii și caracteristicile fiecărui produs agroalimentar (flux tehnologic, ingrediente, formă, mod de ambalare);
- Declarația pe propria răspundere care să ateste originea ingredientului primar;
- Declarația pe propria răspundere în ceea ce privește arealul în care se produce și / sau procesează fiecare produs pentru care se solicită certificarea și înregistrarea.
În termen de 30 de zile de la depunere MADR-ul va verifica dosarul solicitantului și dacă criteriile sunt îndeplinite acesta va putea primi eticheta pe care poate să o folosească pe o perioadă nedeterminată, cu condiția ca elementele care stau la baza emiterii certificatului și înscrierii să nu se modifice.
În proiect este prevăzut ca, începând cu 2024, MADR să asigure resursele financiare necesare pentru promovarea schemei de certificare voluntară.
Sursă: Daily Business
Editor: Alexandra Băcilă
FoodIntelForum a ajuns la cea de-a VI-a ediție, iar anul acesta se va desfășura în perioada 24-26 mai 2023, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București. Principalele dezbateri se vor concentra pe digitalizarea și asigurarea securității cibernetice precum și pe accesarea fondurilor în agribusiness, producția alimentară, producția de băuturi, retail și HoReCa.
Susțin cea de a VI-a ediție FoodIntelForum:
Sponsorul Platinum – SmartHomeDevelopment,
Sponsorul Silver – Profi,
Partenerii: Biriș-Goran Legal + Tax, Auchan, GEI Consultanță specializată, Agricloud, Goodwill Consulting, Mirdatod Lactate de Ibănești, VBR Labs, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din București, Academia de Studii Economice din București (ASE), Academia de Studii Agricole și Silvice „Gheorghe-Ionescu Șișești”, HORA.
Partenerii media: FoodBiz, Agrostandard, Economistul, Lumea Banilor, #România Funcționează și Money.ro.
Se fac pregătiri intense și pentru cea de a VI-a ediție a BucharestFoodSummit care va avea loc în luna octombrie acestui an. Summit-ul va fi însoțit de o expoziție extraordinară de produse ale centrelor de cercetare aflate sub cupola A.S.A.S., precum și o expoziție de produse tradiționale românești.
În același timp, TimișoaraFoodSummit și BanatBusinessSummit se pregătesc să pună Banatul și Timișoara pe harta centrelor de business importante ale României.
Comentariile sunt închise