Ungaria cere prelungirea restricţiilor la importurile de cereale din Ucraina

Ungaria a solicitat Uniunii Europene să prelungească restricțiile asupra importurilor de cereale și plante oleaginoase din Ucraina pentru cel puțin cinci state din Europa de Est până la sfârșitul anului 2023, conform declarațiilor secretarului de stat din Ministerul Agriculturii, Zsolt Feldman.

Feldman a afirmat marți seara pentru agenția de presă de stat MTI că Ungaria a cerut de asemenea Bruxelles-ului să acorde sprijin financiar fermierilor locali pentru a facilita transportul stocurilor de cereale blocate în depozitele interne înainte de recolta din acest an, conform Reuters.

“Interesul nostru este ca recolta din Ungaria să poată fi finalizată în condiții de siguranță, iar fermierii maghiari să-și poată vinde produsele”, a declarat Feldman după o întâlnire a miniștrilor agriculturii din UE care a avut loc la Bruxelles.

La 2 mai, UE a instituit restricții până pe 5 iunie privind importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui din Ucraina, în scopul de a reduce excesul de aprovizionare cu aceste cereale în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Aceste țări s-au plâns că grânele ucrainene mai ieftine fac producția internă nerentabilă.

Comisia Europeană a precizat că, în această perioadă, grâul, porumbul, rapița și semințele de floarea-soarelui din Ucraina pot fi vândute către orice altă țară din blocul comunitar.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


Comentariile sunt închise