Cresc din nou prețurile la zahăr

În urma interzicerii temporare a exporturilor din Ucraina de zahăr către țara noastră, se anunță noi scumpiri ale zahărului. Până în data de 15 septembrie, România nu va putea importa zahăr din statul vecin.

În prezent, un kilogram de zahăr costă 6 lei, iar în următoarea perioadă se presupune că pentru aceiași cantitate, românii vor trebui să scoată din buzunar 8 lei.

Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică (INS), prețul zahărului a crescut cu 100 de euro pe tonă față de luna aprilie, iar în decursul unui an, s-a scumpit cu peste 60%.

Țara noastră este cel mai important importator de zahăr din Ucraina, din luna octombrie 2022 și până în aprilie 2023, importând aproape 85.000 de tone de zahăr, o treime din importurile totale ale UE.

Procesatorii spun că România nu are stocuri suficiente, și din acest motiv, scumpirile la raft sunt inevitabile.

INS adaugă că nu doar zahărul s-a scumpit, dar și ouăle, cartofii, laptele și pâinea, cu o medie de creștere de 17% doar în ultimul an. Cu toate acestea, costurile de producție s-au redus în ceea ce privește grâul, combustibilul sau alte mărfuri agricole. La nivel internațional, prețurile de producție au scăzut cu 40% dar la raft nu se observă nici o diferență.

Sursă: Daily Business

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise