Greenwashing-ul alimentează neîncrederea consumatorilor

Rafturile din magazinele de retail sunt pline de produse „verzi”, „eco” sau „sustenabile”. Dar câte din ele sunt cu adevărat bio?

În cadrul conferinței SUSTENABIL ZI DE ZI – de la NICE TO BE la MUST BE, Miriam Thiemann, EU Ecolabel and Sustainable Consumptions Campaigner în cadrul Biroului European pentru Mediu, explică gravitatea Greenwashing-ului și care sunt soluțiile posibile.

Conform ultimelor studii, 94% din europeni consideră importantă protecția mediului iar 57% iau în considerare impactului unui produs asupra mediului. 61% dintre europeni spun că este dificil să înțeleagă ce produse sunt cu adevărat sustenabile, iar 44% nu cred informațiile de acest tip pe etichetele produselor.

”Recent am aflat și că această neîncredere este îndreptățită. Comisia Europeană a analizat produsele etichetate ca fiind verzi și a descoperit că astfel de etichete sunt extrem de comune. Practic, trei sferturi dintre produse pretind că sunt verzi, dar, în același timp, în peste jumătate dintre cazuri nu era clar pe ce se baza această etichetă. 53% erau vagi sau înșelătoare, iar 40% nu puteau prezenta nicio dovadă că produsul este verde”, a explicat Miriam Thiemann în cadrul conferinței Sustenabil zi de zi.

Cu toate că există o procedură în spatele etichetelor verzi, la 50% din cazuri, produsele cu caracter „eco” nu erau verificate sau lipseau documente necesare.

Împotriva Greenwashing-ului, Uniunea Europeană dorește să aplice o serie nouă de măsuri și reglementări. Printre ele se numără și:

  • Discuția directivă privind consolidarea rolului consumatorilor pentru tranziția verde.
  • O directivă care va permite ca un produs să poarte eticheta verde doar după ce acesta este verificat de o agenție independentă dinainte de a intra pe piață.
  • Pașapoarte digitle pentru fiecare produs – un cod QR care, odată scanat, poate oferi toate informațile despre produs

”Vor fi toate aceste inițiative suficiente pentru a opri greenwashing-ul? Încă nu știm, dar există un potențial foarte mare”, conchide Miriam Thiemann.

 

Sursă: Wall-street.ro

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise