Prețurile mondiale la alimente, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat o scădere semnificativă în luna mai, ajungând la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Această tendință a fost determinată în principal de diminuarea prețurilor la uleiurile vegetale, cereale și lactate, care a anulat creșterile înregistrate la zahăr și carne.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în luna mai 2023, Indicele Prețurilor Alimentare a înregistrat o scădere de 2,6% față de luna aprilie, ajungând la nivelul de 124,3 puncte, în comparație cu nivelul revizuit de 127,7 puncte înregistrat în luna aprilie. Aceasta este cea mai redusă valoare înregistrată de acest indice calculat de FAO după luna aprilie 2021 și determină un decalaj de 22% față de maximul istoric atins în luna martie 2022, imediat după debutul invaziei rusești în Ucraina.

Conform agenției cu sediul la Roma, scăderea înregistrată în luna mai se datorează în mare parte unei diminuări de 8,7% a prețurilor la uleiurile vegetale. În prezent, prețurile la aceste produse sunt în medie cu 48,2% mai mici față de acum un an. De asemenea, prețul cerealelor a înregistrat o scădere de 4,8% față de luna aprilie, datorită unui declin de 9,8% la porumb, în urma unor prognoze favorabile privind producția și a unei cereri reduse de import. Prețurile la grâu au înregistrat, de asemenea, o scădere de 3,5%, ca rezultat al unor livrări solide, dar și datorită prelungirii acordului internațional privind exporturile Ucrainei prin porturile de la Marea Neagră.

În schimb, prețul mondial al zahărului calculat de FAO a înregistrat o creștere pentru a patra lună consecutivă, înregistrând un avans de 5,5% față de luna aprilie și ajungând la un nivel care este cu aproape 31% mai mare față de acum un an. Potrivit FAO, creșterea prețului la zahăr reflectă disponibilitatea limitată la nivel global și impactul fenomenului meteo El Nino asupra culturilor de trestie de zahăr în sezonul următor.

Pe lângă aceste aspecte, FAO a publicat și un nou raport privind cererea și oferta de cereale. Conform prognozelor FAO, în 2023, producția mondială de cereale ar urma să înregistreze o creștere de 1%, ajungând la 2,813 miliarde de tone.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


Comentariile sunt închise