Australia și acordul de liber schimb cu UE

Australia a pus o ofertă rezonabilă pe masă și nu va semna un acord de liber schimb cu UE de dragul acesteia, a spus ministrul Agriculturii Murray Watt.

Odată cu agricultura care a devenit un punct de conflict, în ciuda mai multor runde de negocieri, senatorul Watt a reiterat că guvernul nu va semna ALS decât dacă va garanta profituri bune pentru fermierii australieni.

„Există un motiv pentru care fostul guvern nu a încheiat un acord de liber schimb cu UE –pentru că este probabil cel mai greu de obținut”, a declarat senatorul Watt reporterilor din Queensland.

El a descris piața UE ca fiind „foarte protejată” cu importante subvenții, ceea ce face dificilă punerea în balință cu sectorul agricol „foarte eficient, nesubvenționat” al Australiei.

„Dar așa cum am spus săptămâna trecută și a spus și Don Farrell Ministrul Comerțului, nu vom face o înțelegere doar de dragul ei. Vrem să vedem un acces bun pe piață pentru producătorii noștri, astfel încât aceștia să poată obține mai multă valoare și mai multe exporturi și mai multă bogăție pentru țara noastră.” a spus senatorul Watt.

Senatorul Watt a spus că unele țări europene se confruntă cu prețurile scăzute ale produselor din cauza războiului din Ucraina și acest lucru a făcut ca UE să fie mai reticentă în a semna un acord cu Australia.

„Dar sperăm că putem găsi o cale prin asta”, a adăugat acesta.

De asemenea, cele două părți s-au înțeles cu privire la impulsul UE pentru așa-zișii indicatori geografici care ar împiedica producătorii australieni să folosească nume precum prosecco sau feta pentru a eticheta produsele.

Senatorul Farrell a lăsat o serie de întâlniri la Bruxelles cu mâinile goale săptămâna trecută, după ce UE a refuzat să răspundă cererii Australiei pentru un acces mai bun pe piață pentru exporturile agricole ale țării.

Australia și UE vor reveni la masa de negocieri în încercarea de a rezolva impasul, senatorul Farrell asigurând o nouă rundă de discuții comerciale cu omologii europeni.

Întârzierile înseamnă că o aspirație mai devreme ca acordul să fie semnat până în iulie pare aproape moartă, în ciuda faptului că oficialii australieni și europeni au semnat mai multe capitole ale ALS la începutul acestui an.

Sursa: news.com

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise