Prima salată editată genetic prin CRISPR

Start-up-ul Pairwise, cu sediu în Carolina de Nord, a realizat prima editare genetică pentru a face frunzele de mustar pentru salată mai apetisante. Următorul pas sunt fructele.

Compania intenționează să extindă aplicarea tehnologiei și la fructe, lucrând în prezent la dezvoltarea de afine și cireșe fără sâmburi.

Frunzele de mustar sunt pline de vitamine și minerale dar sunt destul de amare și au un gust puternic iute când sunt consumat crude. Multe persoane aleg să le gătească pentru a le face mai gustoase. Prin editarea ADN-ului, nu doar că gustul a devenit mai bun, dar frunzele de mustar și-au păstrat valoare nutrițională bogată. Compania speră că consumatorii vor opta pentru frunzele lor în detrimentul altor salate mai puțin nutritive, precum salata iceberg sau salata de căpățână.

CRISPR (Cluster Regularly Interspaced Short Palindromic Repeats) este o tehnologie de editare a genelor care permite cercetătorilor să facă modificări precise în ADN-ul organismelor. Este bazată pe sistemul natural al bacteriilor, care le protejează împotriva infecțiilor virale.

Prin eliminarea sau modificarea genelor specifice, tehnologia poate oferi plantelor caracteristici favorabile, precum rezistența la boli, creșterea randamentului sau necesitatea redusă de apă.

Pairwise are ca obiectiv transformarea alimentelor sănătoase în opțiuni mai convenabile și gustoase. Pe lângă varza de mustar, compania dorește să utilizeze compania CRISPR și pentru a dezvolta afine și cireșe fără sâmburi. Acest demers vine în contextul în care doar 1 din 10 cetățeni americani consumă recomandarea zilnică de fructe și legume.

Un aspect important de menționat despre alimentele modificate prin tehnologia CRISPR este că acestea nu sunt considerate organisme modificate genetic în sensul tradițional, deoarece nu implică introducerea de ADN străin. În Statele Unite, aceste alimente nu sunt supuse acelorași reguli ca organismele modificate genetic, iar etichetarea lor nu este obligatorie. Cu toate acestea, acceptarea publică a alimentelor modificate genetic poate fi influențată de preocupări etice și de transparență.

Sursă: Wired

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise