UK: guvernul poartă discuții cu sectorul alimentar despre creșterea prețurilor

Guvernul UK poartă discuții cu sectorul alimentar pentru a aborda creșterea prețurilor și neagă impunerea unor plafonări ale prețurilor

Guvernul Regatului Unit lucrează activ cu sectorul alimentar pentru a aborda impactul prețurilor ridicate asupra gospodăriilor britanice din cauza inflației. Cu toate acestea, a clarificat că nu va aplica plafoane obligatorii de preț pentru produsele de supermarket. Un purtător de cuvânt al guvernului a declarat că orice inițiativă de scădere a prețurilor la alimente ar fi voluntară, subliniind angajamentul lor de a găsi soluții de colaborare.

Prim-ministrul și cancelarul au avut întâlniri cu lideri din sectorul alimentar pentru a explora modalități de a atenua presiunea asupra consumatorilor. Guvernul recunoaște provocările cu care se confruntă gospodăriile din cauza creșterii costurilor, în special în ceea ce privește prețurile alimentelor, care au rămas constant ridicate în ciuda unei scăderi a inflației globale a prețurilor de consum.

Au apărut rapoarte care sugerau că biroul primului ministru elaborează o schemă pentru a încuraja supermarketurile să perceapă voluntar cele mai mici prețuri posibile pentru anumite articole. Cu toate acestea, guvernul a respins ideea de a impune plafoane obligatorii de preț. Secretarul pentru Sănătate, Steve Barclay, a subliniat preferința guvernului pentru discuții constructive cu supermarketurile, concentrându-se mai degrabă pe cooperare decât pe constrângere.

Franța servește drept exemplu în care marile supermarketuri au redus în mod voluntar prețurile la bunurile de bază și au urmărit să limiteze creșterile medii ale prețurilor rezultate din costurile inputurilor. Guvernul Regatului Unit încearcă să obțină un rezultat similar prin dialog, mai degrabă decât prin măsuri de reglementare.

Regatul Unit a înregistrat o rată record de inflație de 19,1% pentru alimente și băuturi nealcoolice în aprilie, cea mai mare din ultimii 45 de ani. În timp ce perspectivele economice ale țării s-au îmbunătățit, Banca Angliei și Fondul Monetar Internațional nu mai prezic o recesiune, creșterea ratelor dobânzilor continuă să împovăreze gospodăriile. Există o presiune crescândă asupra băncii centrale pentru a crește în continuare dobânzile, analiștii și economiștii revizuindu-și previziunile privind ratele de vârf în sus.

Profiturile supermarketurilor au fost afectate și au existat îngrijorări cu privire la unele companii alimentare care ar putea profita de pe urma inflației. Cu toate acestea, Andrew Opie de la British Retail Consortium a susținut că un plafon de preț al supermarketurilor ar avea efecte neglijabile asupra prețurilor. Opie a atribuit costurile în creștere energiei, transportului, forței de muncă și prețurilor mai mari plătite producătorilor și fermierilor. În schimb, el a îndemnat guvernul să se concentreze pe reducerea birocrației pentru a aloca eficient resursele și a menține prețuri mai mici pentru consumatori.

Pe scurt, guvernul Regatului Unit se angajează cu sectorul alimentar pentru a aborda prețurile ridicate cauzate de inflație. Deși neagă impunerea unor plafoane obligatorii de preț, caută inițiative voluntare de reducere a prețurilor la alimente. Prețurile alimentelor rămân încăpățânat de ridicate, determinând discuții cu liderii supermarketurilor. Guvernul urmărește un dialog constructiv, inspirându-se din abordarea voluntară a Franței. Cu toate acestea, țara se confruntă cu provocări inflaționiste semnificative, în special în ceea ce privește alimentele și băuturile nealcoolice.

Sură: cnbc

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise