OMV Petrom și Romgaz vor începe exploatarea gazelor din perimetrul Neptun Deep

OMV Petrom și Romgaz, cele două companii energetice majore din România, au dat undă verde pentru începerea exploatării gazelor naturale din perimetrul Neptun Deep. Această decizie istorică va contribui semnificativ la securitatea și independența energetică a țării.

Planul de dezvoltare pentru zăcămintele comerciale de gaze naturale din perimetrul Neptun Deep, numite Domino și Pelican Sud, a fost aprobat de către cele două companii și va fi depus la Agenția Națională pentru Resurse Minerale în vederea confirmării. Atât OMV Petrom, cât și Romgaz dețin o participație de 50% în acest proiect, iar OMV Petrom va fi operatorul principal.

Pentru faza de dezvoltare a proiectului, care se estimează că va genera o producție totală de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, OMV Petrom și Romgaz vor investi până la 4 miliarde de euro.

Christina Verchere, CEO-ul OMV Petrom, a declarat: “Prin decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, deschidem un nou capitol pentru sectorul energetic românesc. Împreună cu partenerul nostru, Romgaz, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore de mare adâncime din România. Proiectul va contribui la creșterea economică a României și va consolida securitatea energetică a țării.”

De asemenea, Răzvan Popescu, directorul general al Romgaz, a subliniat importanța strategică a proiectului pentru România și regiune în asigurarea necesarului de gaze naturale și în tranziția energetică a țării. El a declarat: “Neptun Deep este un proiect strategic pentru România și pentru regiune în asigurarea necesarului de gaze naturale și tranziția energetică a țării. Începând cu 2027, vom avea o nouă sursă de gaze naturale, care are potențialul de a crește semnificativ producția de gaze naturale a țării. Suntem mândri să facem parte dintr-un proiect inovator, care va aduce beneficii semnificative pe termen lung.”

Decizia de a investi în dezvoltarea zăcămintelor din perimetrul Neptun Deep reprezintă un pas important pentru securitatea și independența energetică a României. Aristotel Jude, Director General Adjunct al Romgaz, a afirmat: “Proiectul Neptun Deep intră astăzi într-o nouă fază, decizia de a investi în dezvoltarea zăcămintelor din acest perimetru este una istorică pentru toate părțile interesate și care va aduce beneficii incontestabile securității și independenței energetice a României.”

Infrastructura necesară pentru dezvoltarea zăcămintelor offshore de gaze naturale include sonde, sisteme de producție submarine, conducte colectoare, o platformă offshore, conducte principale de gaze și o stație de măsurare a gazelor. Această infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin), ceea ce va contribui la eficientizarea proceselor și la îmbunătățirea performanței de mediu.

Prima producție de gaze naturale este estimată pentru anul 2027, iar producția la platou va fi de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, timp de aproximativ 10 ani.

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km2 și se află la o distanță de aproximativ 160 km de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Explorarea acestui perimetru a început în 2008 și a inclus campanii extinse de achiziție 3D și foraj de explorare. Prima descoperire de gaze a avut loc în 2012.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


Comentariile sunt închise