Mamma mia! De ce unii italieni cer o grevă națională a pastelor?

Posibilă grevă națională a pastelor timp de o săptămână în urma refuzului guvernului de a lua măsuri împotriva creșterii prețurilor

Prețul pastelor în Italia este în creștere vertiginoasă și a stârnit apeluri la boicotarea acestui aliment de bază.

Cumpărătorii indignați din țară au suferit suficient după ce prețurile au crescut de două ori mai mult decât rata inflației.

Acum, un grup de apărare a consumatorilor solicită declanșarea unei greve naționale a pastelor care să dureze o săptămână, începând cu data de 22 iunie, după ce guvernul de la Roma a organizat o întâlnire de criză luna trecută și a decis să nu intervină în privința prețurilor.

“Greva pastelor este menită să vedem dacă menținerea pastelor pe rafturi va duce la scăderea prețurilor, în marele stil anglo-saxon al boicotării bunurilor”, a declarat Furio Truzzi, președintele grupului Assoutenti. “Prețul pastelor este absolut disproporționat în raport cu costurile de producție.”

Prețurile alimentelor de bază au crescut mai rapid în Europa decât în alte economii avansate – de la Statele Unite la Japonia – din cauza costurilor mai mari cu energia și forța de muncă, precum și din cauza impactului războiului Rusiei din Ucraina. Aceasta în ciuda faptului că prețurile mărfurilor alimentare au scăzut timp de luni de zile față de nivelurile record, inclusiv prețul grâului utilizat pentru a produce făină pentru paste.

Măgazinele și furnizorii au fost acuzați de practici de creștere a profitului, dar economiștii afirmă că profiturile din comerțul cu amănuntul au rămas stabile, iar problema se datorează costurilor mai mari pentru producția de alimente.

Simțind presiunea, unele guverne din Europa au stabilit prețuri maxime la produsele de bază sau au făcut eforturi pentru a ajunge la acorduri cu magazinele de alimente pentru a reduce costurile, lucru care este popular în rândul publicului, dar poate avea ca rezultat creșterea prețurilor la alimente. Guvernul italian spune că va intensifica monitorizarea prețurilor, lucrând mai strâns cu cele 20 de regiuni ale țării, dar nu va impune limite de preț.

În timp ce pastele rămân unul dintre cele mai accesibile produse din coșurile de cumpărături, simbolistica afectează profund psihicul italian și vine într-un moment în care familiile se confruntă cu creșterea generalizată a prețurilor, de la zahăr până la orez, ulei de măsline și cartofi.

Potrivit Assoutenti, familiile italiene formate din patru persoane cheltuiesc în medie cu 915 de euro în plus pe an pentru alimente, o creștere de aproape 12%, ajungând la un total de 7.690 de euro pe an. Un sfert din italieni și-au redus cheltuielile la magazinele de alimente, conform sondajelor realizate de SWG, iar aproape jumătate fac cumpărături la magazinele cu discount.

Chiar și reducerile nu mai sunt ceea ce erau și este cel mai greu pentru pensionari.

“Înainte, puteai cumpăra două pachete (de paste) pentru 1 euro”, a spus Carlo Compellini, un pensionar care făcea cumpărături în centrul Romei. “Acum, cu 2 euro, primești trei pachete.”

Inflația face ca multe indulgențe să devină inaccesibile pentru mulți oameni, creând o nouă diviziune între cei care au și cei care nu au.

Deschiderea recentă a unui Sacher Café în Trieste, un oraș italian al cărui trecut austro-ungar este evidențiat de arhitectura sa impunătoare, a dus primarul la o replică foarte ridicolizată, aducând aminte multora de o afirmație neconectată la realitate atribuită Mariei Antoaneta.

Întrebat despre plângerile că o felie de celebră prăjitură vieneză Sacher era prea scumpă, aproape 10 euro, primarul Roberto Dipiazza a răspuns: “Dacă ai bani, du-te. Dacă nu, privește “.

Sursă: EuroNews

Editor: Daniel Goci


Comentariile sunt închise