Costurile de producție alimentară din Marea Britanie scad pentru prima dată în 7 ani

Potrivit unui raport al băncii Lloyds, producătorii britanici de alimente au înregistrat o scădere a costurilor de producție în luna mai, pentru prima oară încă din 2016, datorită prețurilor mai mici la mărfuri și energie, precum și transportul mai ieftin, care au depășit creșterea costurilor salariale.

Costurile salariale ale producătorilor au crescut de două ori mai rapid decât media, dar prețurile la mărfuri, măsurate de indicele prețurilor alimentare al Organizației Națiunilor Unite, au fost cu 21% mai scăzute față de anul precedent, conform raportului.

“Va mai dura ceva timp până când vom vedea beneficiile în ceea ce privește prețurile de raft”, a declarat Annabel Finlay, director executiv la Lloyds Bank. “Acest lucru se datorează în parte naturii pe termen lung a contractelor dintre producători și comercianți, precum și segmentelor mai largi ale lanțului de producție.”

Inflația prețurilor alimentelor, conform Biroului Național de Statistică al Marii Britanii, a atins cel mai ridicat nivel din 1977 în aprilie, la 19,1%, și a scăzut doar ușor în luna mai.

Inflația prețurilor a “atins vârful”?

Săptămâna trecută, Tesco, cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie, a declarat că inflația prețurilor alimentelor a atins vârful și că ei și alți retaileri au anunțat reduceri de prețuri la anumite produse alimentare și înghețarea prețurilor la altele.

Guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a afirmat săptămâna trecută că prețurile alimentelor au scăzut mai lent decât era estimat inițial de producători, ceea ce contribuie la o inflație generală mai mare decât era prevăzută, care a atins aproape 9% în aprilie.

Raportul băncii Lloyds se bazează pe o analiză a datelor Indicelui directorilor de achiziții al S&P, care acoperă aproximativ 1.300 de companii.

Sursa: ESM Magazine

Editor: Rareș Stan


Comentariile sunt închise