Bucătăria italiană candidează la includerea în patrimoniul mondial UNESCO
Înainte de Summer Fancy Food Show 2023, Agenția Italiană de Comerț a organizat o cină pentru 150 de invitați la Gotham Hall, pe Broadway, în New York City, pentru a evidenția bucătăria italiană.
Bucătăria italiană este oficial candidată pentru includerea în lista patrimoniului cultural imaterial al UNESCO. Ministerul Agriculturii din Italia și Ambasada Italiană în Statele Unite, cu sprijinul Agenției Italiane de Comerț, au identificat Summer Fancy Food Show 2023 ca o oportunitate de a da valoare acestei candidaturi.
Bucătăria italiană, definită ca “un ansamblu de practici sociale, ritualuri și gesturi bazate pe numeroasele abilități locale care, fără ierarhii, o identifică și o semnifică”, va fi de fapt protagonistă a expoziției de produse alimentare (care începe mâine în New York City) și a evenimentului organizat în această seară de Agenția Italiană de Comerț la Gotham Hall, pe Broadway. Seara a fost marcată de prezența a 150 de personalități din Italia, Statele Unite și restul lumii, în prezența instituțiilor, antreprenorilor și diferitelor mărci care reprezintă industria alimentară italiană.
Un meniu italian
Bucătari renumiți s-au succedat în pregătirea meniului serii. Printre ei se numără Enrico Derflingher, un bucătar cu două stele Michelin, cu o vastă experiență la Casa Albă și Palatul Buckingham, cunoscut pentru crearea risotto-ului “Queen Victoria” cu creveți roșii, unul dintre mâncărurile preferate ale reginei Elizabeth a II-a. Alessandro Borghese, un bucătar renumit și una dintre cele mai recunoscute personalități din televiziunea italiană, a fost însărcinat cu pregătirea primului fel: paste cu cartofi.
Gianni Tarabini, bucătarul din Valtellina care a câștigat prima stea Michelin în Italia cu restaurantul său agriturismo Le Présef, s-a alăturat lui Derflingher pentru pregătirea felului doi. În cele din urmă, desertul a fost realizat de mâna pricepută a lui Andrea Zanin, un bucătar din Veneto cu două stele Michelin și un punct de referință pentru bucătăria italiană în America: un tiramisu realizat conform rețetei tradiționale celebre în întreaga lume. Pe parcursul serii, lui Fabrizio Facchini, membru al consiliului de administrație al Asociației Bucătarilor Italiani din New York, și restauratorilor prezenți li s-a oferit o plachetă de afișat în localurile lor cu inscripția “I love Italian cuisine candidate for UNESCO World Heritage”.
S-a acordat de asemenea spațiu și solidarității. Bucătarii de la Coldiretti (o asociație a agricultorilor italieni) au pregătit piadina, simbolul regiunii Romagna recent afectată de inundații, în sprijinul campaniei de strângere de fonduri a National Italian American Foundation (NIAF).
Rolul bucătăriei italiene în lume
Francesco Lollobrigida, ministrul Agriculturii italian, a declarat: “Cererea de Made in Italy continuă să crească și numai prin colaborare vom putea răspunde provocărilor actuale și viitoare ale internaționalizării”.
Mariangela Zappia, ambasadorul italian în Statele Unite, a afirmat: “Bucătăria italiană, alături de moda, design și cea mai inovatoare excelentă made-in-Italy, este deja iubită în Statele Unite. Candidatura pentru includerea în Patrimoniul Imaterial al Umanității ajută la creșterea conștientizării publicului american că bucătăria italiană este o parte fundamentală a unui patrimoniu cultural incomparabil și a unei tradiții milenare”.
Matteo Zoppas, președintele Agenției Italiane de Comerț, a declarat: “Datorită bucătarilor și chefilor, bucătăria italiană a creat o cerere puternică pentru produsele noastre F&B în Statele Unite și în restul lumii. Doar în 2022, exporturile de produse alimentare italiene către SUA vor ajunge la suma de 6,6 miliarde de euro, în creștere cu +18,5% față de 2021. De la paste la pizza, de la cappuccino la sandvișuri, de la risotto la prosciutto, de la ulei de măsline la oțet balsamic, bucătăria italiană a devenit sinonimă cu adaptabilitatea și conservarea celor mai diverse produse”.
Sursă: ItalianFood
Editor: Daniel Goci
Comentariile sunt închise