UE ar putea face concesii pentru ca Moscova să accepte prelungirea acordului pentru cereale

UE ar putea face concesii în cazul sancţiunilor impuse unei bănci ruseşti, pentru ca Moscova să accepte prelungirea acordului pentru cereale

Uniunea Europeană analizează posibilitatea ca Banca Agricolă Rusă să înființeze o filială cu scopul de a se reconecta la rețeaua financiară globală, într-o mișcare considerată ca o favoare pentru Moscova. Această inițiativă are ca scop salvarea acordului pentru exportul cerealelor prin porturile Marea Neagră, având în vedere că Rosselhozbank se află sub regimul sancțiunilor impuse de UE.

Acordul menționat asigură transportul cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, iar Moscova a dat semnale tot mai clare că nu va fi de acord cu prelungirea acestuia după data de 17 iulie, când expiră termenul stabilit. Financial Times și Reuters au notat acest aspect.

Rusia a afirmat săptămâna trecută că nu vede niciun motiv pentru a prelungi acordul după 17 iulie, întrucât consideră că Occidentul a acționat într-un mod “scandalos” în ceea ce privește implementarea tuturor prevederilor acordului. Totuși, Moscova a asigurat țările sărace că exporturile de cereale rusești vor continua.

Potrivit informațiilor publicate de Financial Times și citate de Reuters, propunerea Moscovei către Uniunea Europeană, intermediată de ONU în cadrul unor discuții, ar permite Băncii Agricole Ruse să gestioneze plățile legate de exporturile de cereale. Sursele citate de Financial Times au confirmat acest lucru.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


 

Comentariile sunt închise