Suedia: Monopolul statului pe vânzarea alcoolului ia sfârșit

Instanța supremă a Suediei pune capăt monopolului statului de vânzare a alcoolului Hotărârea Curții Supreme va transforma industria de vânzare cu amănuntul a alcoolului din Suedia prin promovarea concurenței și alegerea consumatorilor.

Curtea Supremă a Suediei a emis un verdict revoluționar, acordând unui comerciant danez de vin online dreptul de a vinde băuturi alcoolice direct gospodăriilor și întreprinderilor suedeze.

Această decizie are potențialul de a zdruncina monopolul de lungă durată de vânzare cu amănuntul a alcoolului deținut de statul nordic.

De mai bine de șase decenii, Suedia a menținut o politică strictă privind alcoolul, centrată în jurul unui monopol de stat de vânzare cu amănuntul de alcool, înființat în 1955. În cadrul acestui sistem, cunoscut sub numele de Systembolaget, statul a controlat vânzarea băuturilor alcoolice în țară.

În ciuda aderării la Uniunea Europeană în 1995, Suedia a obținut o scutire de la legislația UE privind comerțul liber cu mărfuri, permițând continuarea monopolului său de vânzare cu amănuntul de alcool.

Procesul Systembolaget împotriva Winefinder

Systembolaget, compania de alcool administrată de stat care operează 450 de magazine în Suedia, a luat acțiuni legale împotriva retailerului online danez Winefinder și a companiei mamă din Suedia.

Procesul a avut ca scop să împiedice Winefinder să vândă și să livreze alcool direct clienților suedezi. Cu toate acestea, într-o hotărâre de referință, Curtea Supremă a anulat decizia instanței inferioare și a fost de partea Winefinder.

În declarația sa, Curtea Supremă Suedeză a declarat că activitățile comerciale ale Winefinder nu au încălcat legea alcoolului din țară. În schimb, a considerat acțiunile comerciantului cu amănuntul ca pe o formă permisă de import privat.

Acest verdict stabilește un precedent important, contestând monopolul predominant al comerțului cu amănuntul de alcool susținut de Systembolaget.

Implicații pentru piața alcoolului

Se preconizează că decizia Curții Supreme va afecta în mod semnificativ piața alcoolului din Suedia. Permițând vânzările directe către gospodăriile și întreprinderile suedeze, decizia deschide ușa pentru o concurență sporită și alegerea consumatorilor.

În calitate de jucător cheie în sectorul de vânzare cu amănuntul a alcoolului din Suedia, Systembolaget și-a propus de mult timp să reglementeze și să limiteze vânzările de alcool. Acesta impune orele de deschidere restricționate și se abține de la a face publicitate produselor alcoolice sau de a oferi reduceri.

Sursa: retail-insight-network

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise