Alimentație necorespunzătoare în UE: România în top-ul clasamentului

Creșterea numărului de persoane care nu își permit să-și asigure o masă adecvată în Uniunea Europeană a continuat și în 2022, conform datelor recente publicate de Eurostat.

Conform acestor statistici, în 2022, 8,3% din populația UE nu și-a putut permite să consume carne, pește sau o alternativă vegetariană o dată la două zile, în creștere cu un punct procentual față de anul precedent (7,3%). În plus, luând în considerare persoanele expuse riscului sărăciei, ponderea acestora la nivelul UE a fost de 19,7% în 2022, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât în 2021 (17,5%).

Disparitatea dintre populația totală și cea expusă riscului sărăciei în ceea ce privește capacitatea de a-și permite o masă adecvată a fost vizibilă și în 2022 în diferite țări ale UE. Cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului sărăciei care nu își pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%). În schimb, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).

Aceste cifre alarmante subliniază o problemă socială majoră în UE, în ciuda creșterii economice înregistrate în unele țări. Sărăcia și inegalitatea continuă să afecteze o parte semnificativă a populației, împiedicându-le să aibă acces la o nutriție adecvată și echilibrată. Faptul că peste 8% dintre europeni nu își permit să consume carne, pește sau echivalente vegetariene o dată la două zile ar trebui să ne determine să ne întrebăm cum putem remedia această situație.

Este important să abordăm această problemă dintr-o perspectivă mai largă și să identificăm cauzele profunde ale sărăciei și inegalității în UE. Politici eficiente de combatere a sărăciei trebuie să fie implementate la nivel național și european pentru a sprijini populația vulnerabilă și pentru a reduce inegalitățile sociale. Este necesară o abordare holistică care să vizeze atât îmbunătățirea accesului la alimente sănătoase, cât și creșterea șanselor de angajare și de dezvoltare a competențelor în rândul celor mai afectați.

Combaterea sărăciei și asigurarea accesului la alimentație adecvată ar trebui să fie o prioritate pentru Uniunea Europeană și pentru statele membre. Este necesară o abordare coordonată, bazată pe date și soluții concrete, pentru a asigura o viață demnă și sănătoasă tuturor cetățenilor UE.

Sursă: Eurostat

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise