Băuturile răcoritoare: supretaxare, scumpiri și declin al pieței

Impactul negativ al unei posibile accize asupra băuturilor răcoritoare a fost subliniat de către Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) într-un comunicat recent.

Potrivit organizației, introducerea unei suprataxe pe zahăr ar avea consecințe semnificative asupra industriei, inclusiv scumpiri ale prețurilor cu până la 50% și o contracție a pieței de 20%.

ANBR avertizează că o astfel de măsură ar duce la o creștere directă a prețului mediu pe litru la raft între 20-25% și chiar până la 50% pentru băuturile în ambalaje mai mari de 2,5 litri. Această creștere depășește rata medie a inflației și a inflației din industria alimentară, având un impact semnificativ asupra consumatorilor.

„Privim cu îngrijorare cum sectorul nostru este din nou vizat, deși am fost afectați în ultimul an de o serie de măsuri discriminatorii, care au dus la o scădere graduală a pieței. Cea mai recentă măsură de acest gen, introdusă cu doar 6 luni în urmă, este mărirea cotei de TVA de la 9 la 19% și care se aplică doar pentru băuturile răcoritoare, cu sau fără zahăr. Această măsură profund discriminatorie a determinat deja o scădere a pieței de aproximativ 6% și o nouă taxă adresată doar producătorilor de băuturi răcoritoare pune o presiune greu de gestionat de către orice companie. Credem că un set de măsuri eficiente și sustenabile pe termen lung se poate adopta doar prin consultarea sectoarelor implicate, ținând cont de impactul măsurabil al fiecărei inițiative Doar în felul acesta ar aduce beneficii tuturor, inclusiv consumatorilor, asigurând în același timp condiții de concurență echitabile pentru întregul lanț valoric al industriei agroalimentare și mediul de afaceri.”, a declarat Alice Nichita, președinte ANBR.

În perioada 2017-2020, industria băuturilor răcoritoare a contribuit cu peste 416 milioane de euro la bugetul de stat, prin intermediul TVA-ului și al impozitelor indirecte. De asemenea, sectorul a susținut peste 70.000 de locuri de muncă în medie anual și a avut o contribuție de peste 3,65 miliarde de euro la economia națională.

În cazul în care acciza propusă ar fi implementată, industria ar înregistra o scădere de 20% a pieței băuturilor răcoritoare. Aceasta ar avea un impact negativ asupra întregului lanț de valoare, de la producătorii de materii prime (fermieri) până la magazine, baruri și restaurante. Se estimează că TVA-ul achitat la bugetul de stat ar scădea cu aproximativ 52 milioane de euro, iar taxele și impozitele plătite de-a lungul lanțului de valoare ar fi, de asemenea, afectate.

Producătorii anunță că vor fi nevoiți să își reducă investițiile și să facă ajustări în ceea ce privește forța de muncă. Această măsură ar avea un impact negativ asupra proiectelor de dezvoltare și sustenabilitate derulate de industrie, cum ar fi Sistemul de Garanție Returnare (SGR), care reprezintă cel mai mare proiect de acest gen din România și este finanțat integral de către industrie.

ANBR subliniază că o taxare suplimentară asupra băuturilor răcoritoare cu zahăr ar fi profund discriminatorie față de alte categorii de produse care conțin zahăr. Organizația atrage atenția că cantitatea de zahăr și aportul caloric nu diferă între produsele solide și cele lichide și că există alte produse alimentare esențiale care conțin zahăr și beneficiază de cote reduse de TVA.

ANBR susține că orice măsură fiscală trebuie să țină cont de impactul asupra întregului sector și să fie adoptată în urma consultărilor cu sectoarele implicate. Astfel, se poate asigura un cadru echitabil de concurență și se pot obține beneficii pentru toți actorii implicați, inclusiv consumatorii. ANBR solicită ca recomandările instituțiilor internaționale să fie luate în considerare în procesul de reformă fiscală, în special în ceea ce privește regimul de TVA.

Sursă: Economica.net

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise