Parlamentul UE a adoptat Legea de restaurare a naturii

Parlamentul European a votat în favoarea Legii de restaurare a naturii și a Pactului Verde European, în ciuda unei campanii de dezinformare fără precedent care vizează distrugerea acesteia, condusă de politicieni conservatori și de dreapta și de lobby-uri din agricultură și pescuit.

Această victorie, totuși, a avut un cost foarte mare – pentru a ajunge la un compromis, deputații europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice, ajungând la o poziție substanțial mai slabă decât propunerea inițială a Comisiei.

În special, poziția Parlamentului a abandonat articolul propus privind restaurarea terenurilor agricole, care include restaurarea turbăriilor ( ecosisteme specifice zonelor umede, caracterizate prin acoperișul vegetal bogat în mușchi, ferigi și plante specifice), renunțând astfel la o pârghie esențială pentru creșterea capacității Europei de a capta carbonul și abordarea agriculturii intensive ca principal motor al pierderii biodiversității. În plus, Parlamentul a adoptat un amendament care ar întârzia punerea în aplicare a legii până când va fi efectuată o evaluare a legii privind securitatea alimentară a Europei – ca răspuns la campania de sperietură desfășurată Manfred Weber, parlamentarul european al Germaniei, precum și de grupurile de extremă dreapta.

Sabien Leemans, Ofițer superior pentru politicile de biodiversitate la WWF (Fundația Mondială a Naturii) din cadrul Biroului pentru Politici Europene:

„Legea pentru restaurarea naturii a devenit un simbol al viitorului European Green Deal. Acest vot deschide calea pentru continuarea acțiunilor de salvare a biodiversității și de abordare a schimbărilor climatice. Mulțumită sprijinului masiv din partea publicului, comunității științifice și întreprinderilor progresiste, majoritatea deputaților europeni au votat în favoarea legii. Totuși, câștigul de astăzi a avut un cost ridicat. Chiar și cu o mobilizare fără precedent pentru a salva natura Europei, poziția Parlamentului este departe de ceea ce știința ne spune că este necesar pentru a aborda pierderea naturii și schimbările climatice.”

Ioannis Agapakis, avocat pentru conservarea naturii la ClientEarth: „Deși Parlamentul European a adoptat astăzi, legea a fost jefuită de interesele personale ale multora dintre parlamentarii noștri și am rămas cu o lege. Votul de astăzi ar fi trebuit să se refere la asigurarea unei căi de restabilire a mediului pentru supraviețuirea viitoare a oamenilor și a planetei. În schimb, rezultatul votului înseamnă că cetățenii au fost lăsați să apere o lege despre care ne temem că va fi profund inadecvată pentru a face față crizelor urgente de biodiversitate și climatice. Peste un milion de cetățeni, societatea civilă, întreprinderi și oameni de știință au cerut mai mult de la factorii lor de decizie – votul de astăzi arată că Parlamentul European s-a ferit să îndeplinească aceste cerințe.”

Sergiy Moroz, manager de politici pentru apă și biodiversitate la Biroul European de Mediu: „Numeroșii susținători ai legii au răsufla ușurați, deoarece Parlamentul European a susținut Legea pentru restaurarea naturii, deschizând calea negocierilor cu Consiliul. Din păcate, acest lucru a avut un cost ridicat atunci când Parlamentul a sacrificat multe obligații esențiale.

Votul a urmat o mobilizare puternică a publicului pentru a apăra legea și integritatea Pactului verde al UE și a tăiat știrile false, cu peste un milion de semnături și mesaje de la cetățeni, apeluri repetate de la 6.000 de oameni de știință, peste 100 de companii și societatea civilă din întreaga lume, numeroase sectoare pentru a sprijini Legea refacerii naturii.

Facem acum apel la toate instituțiile UE să utilizeze în mod constructiv negocierile trilogului pentru a asigura o lege finală adecvată pentru a aborda urgența globală legată de climă și biodiversitate.”

Sursa: birdlife

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise