Interviu Safety Approach: Single point contact, focusul nostru
Marius Nan este consultant și auditor extern specializat în domeniile securității și sănătății muncii, apărării împotriva incendiilor, protecției mediului, resurselor umane, sistemelor integrate ISO, siguranța si securitatea aeroportuară civilă.
De la el aflăm ce anume înseamnă Safety Approach și de ce este importantă misiunea companiei focusată pe single point contact, într-un interviu exclusiv pentru FoodBiz.ro
- Ce presupune Safety Approach și care este misiunea companiei?
Ne-am propus să avem o gamă de servicii cât mai completă pentru deveni un ”single-point-contact” pentru mai multe servicii care se integrează și se implementează de multe ori mână în mână, precum partea de sănătate și securitate în muncă, apărare împotriva incendiilor, protecția mediului, certificări ISO, o parte din resursele umane, tot ce înseamnă salarizare și administrare de personal, astfel încât sa putem merge ca un single point contact pentru mai multe servici.
Partea de SSM (Siguranța și sănătatea în muncă) se integrează foarte bine cu partea de angajare. Mai întâi ai angajarea, după care ai partea de instructaj SSM, deci ele merg întotdeauna mână în mână. Plus, orice companie, oricât de mică ar fi, trebuie să respecte legislația de protecția mediului, precum colectarea selectivă a deșeurilor.
Focusul nostru e pe single point contact.
- Care sunt cele mai mari proiecte realizate în domeniul foodbiz și retail?
Pe domeniul de food, cel mai important proiect este realizat împreună cu Corteva. Ei construiesc acum un laborator care va fi al doilea laborator de tipul acesta din România, prin intermediul căruia vor certifica propriile soiuri de semințe pentru a putea fi comercializate și certificate în sistem internațional. Se estimează ca până la sfârșitul acestui an să obțină primul lot de semințe certificate în laboratorul propriu.
În cadrul acestui proiect, compania noastră asigură personal în șantier, supravegherea lucrărilor de construcție laboratorul, dar mai reprezentăm și pe Corteva în relația cu autoritățile statului.
Un alt proiect este un triplu proiect la Suceava, cu 3 companii și antreprenorii diferiți, dar în aceeași incintă a fabricii. Primul proiect a fost modernizarea instalației de amoniac, pentru că cea veche nu mai corespundea cerințelor și nu se putea autoriza. Al doilea proiect este o stație de epurare a apelor uzate provenite din procesul de fabricație, iar al treilea vizează extinderea capacității de producție și stocare a produselor finite. Cel de-al treilea proiect este momentan în prima fază a proiectului, urmând ca la începutul anului viitor să continuăm cu faza a doua. În aceste proiecte reprezentăm Unilver și Betty Ice, asigurând și implementând cerința legală cu cerințele de corporate. Implementăm KPI-urile, supraveghem, le raportăm și suntem implicați, inclusiv, în auditurile interne.
- Care sunt cele mai solicitate servicii pe care le oferiți?
Cel mai solicitat serviciu pe care îl oferim este coordonarea de șantiere. Aici suntem foarte bine pregătiți și avem personal cu experiență de șantier mai mare de cinci ani. Eu am 13 ani de experiență în domeniul șantierelor, din care 8 ani numai în industria de Oil and Gas.
Suntem selectivi în alegerea proiectelor. Avem câteva proiecte pe care nu le-am acceptat, pentru că nu am dorit să ne implicăm în proiecte în care nu avem o persoană competentă și bine pregătită pe zona respectivă.
Eu vizitez șantierele cel puțin o dată pe săptămână, dar colegii mei sunt în permanență acolo, sunt primii care ajung, se mobilizează acolo și termină când ultimul muncitor iese de pe șantier. Uneori ne mobilizăm înaintea antreprenorului general care vine să construiască, deoarece sunt multe activități pregătitoare, cum ar fi simple declarații de comunicare la ITM. Serviciile noastre sunt necesare încă din faza de proiectare.
- Ce părere aveți de tehnologiile precum ChatGPT sau roboții care „fură” locurile de muncă ale oamenilor? Este posibil ca și compania dumneavoastră să implementeze astfel de tehnologii?
General vorbind, nu cred că asta reprezintă o problemă în compania noastră, deoarece o să fie nevoie de resursa umană care să asigure mentenanța acelui robot. Cred ca asta va fi mai mult o problemă pentru muncitori necalificați, deoarece sunt o categorie de oameni cu salarii foarte mici și educație slabă. Dacă nu inventăm robotul care repară alți roboții, nu cred că vom fi afectați.
Nu cred că vom fi foarte afectați pe domeniul nostru, deoarece un robot nu poate să preia activitatea unui inspector SSM în șantier și să supravegheze oamenii. Însă putem ajuta angajatul prin a integra anumite măsuri, senzori, bariere optice sau sisteme la stivuitoare, să avem astfel roboței care să care marfa prin fabrici. Prin astfel de sisteme putem aduce un plus de calitate pentru siguranță, dar ei nu vor înlocui forța de muncă umană, pot doar să sprijine și să ajute, dar nu să înlocuiască complet.
Comentariile sunt închise