Costel Vânătoru: Cum pot fi protejate culturile de secetă

Seceta și temperaturile de peste 35 de grade Celsius, înregistrate mai multe zile la rând, duc la scăderea producției și chiar la compromiterea definitivă a anumitor culturi agricole.

Specialiștii Băncii Genetice și Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale (BRGVLFPAM) Buzău atrag atenția că, la peste 32 de grade Celsius, polenul se deteriorează, iar polenizarea nu mai este posibilă, prin urmare, nici rodirea nu mai are loc.

Pentru a proteja culturile mari de arşiţă, Costel Vânătoru, directorul Băncii Genetice și Vegetale de la Buzău, citat de Agerpres, sugerează că este nevoie de o infrastructură bine pusă la punct, care să includă, pe lângă sisteme de irigaţii, bazine de apă şi perdele agroforestiere, care au rolul de oprire a vânturilor puternice, de menținere a umidității în sol și de protejare a culturilor. De asemenea, în grădini, ar trebui să montăm plase de umbrire spre a proteja plantele sensibile de duritatea razelor solare, de vânt și de grindină. 

„În ţări dezvoltate, majoritatea culturilor s-au mutat în sere, chiar suprafeţe mari pomicole sunt acoperite cu plase de umbrire, plase antigrindină, chiar şi anumite soiuri de viţă de vie sunt cultivate în sere şi solarii”, a spus Costel Vânătoru.


 

Comentariile sunt închise