Nou trend în creșterea ovinelor în SUA: pășunatul solar

Industria de creștere a oilor din SUA a găsit o alianță surprinzătoare și promițătoare în sectorul energetic: pășunatul solar. În contextul costurilor ridicate ale combustibilului și al deficitului de forță de muncă, operatorii de centrale fotovoltaice își găsesc sprijinul în turmele de oi pentru a nu lăsa panourile fotovoltaice să rămână în umbră.

Industria energetică fotovoltaică din SUA înregistrează o creștere rapidă, cu analiștii de la Bloomberg NEF prognozând că anul curent va aduce un nou record în instalarea de panouri fotovoltaice, cu o capacitate adăugată de peste 32 de Gigawați.

Însă, o creștere atât de rapidă aduce cu sine preocupări legate de insuficiența terenurilor agricole pentru a hrăni o populație mondială în continuă creștere, mai ales dacă aceste terenuri sunt ocupate de clădiri, drumuri sau instalații fotovoltaice. Organizația American Farmland Trust estimează că SUA vor pierde aproximativ 7,5 milioane de hectare de teren agricol, o suprafață echivalentă cu statul Carolina de Sud, între anii 2016 și 2040, dacă tendințele actuale persistă.

În acest context, utilizarea terenurilor agricole în mod dual, pentru producția de energie fotovoltaică și agricultură, reprezintă o soluție benefică pentru ambele sectoare.

American Solar Grazing Association estimează că în prezent există aproximativ 5.000 de oi care își desfășoară activitatea în parcurile fotovoltaice din SUA. Practica pășunatului solar este folosită și în alte regiuni precum Canada, Marea Britanie, Franța, Japonia, Australia și America de Sud, conform reprezentanților asociației.

Asocierea dintre operatorii de parcuri fotovoltaice și crescătorii de oi le permite acestora să reducă costurile și amprenta de carbon. De exemplu, compania Standard Solar, cu capacități fotovoltaice de peste 350 de megawați, utilizează pășunatul solar atât în zonele de câmpie din Midwest, cât și pe terenurile mai stâncoase din New England, unde utilizarea uneltelor mecanizate pentru îngrijirea spațiilor verzi este mai dificilă.

“Tăierea ierbii este necesară pentru a evita riscul incendiilor. Oile contribuie mai bine la menținerea biodiversității decât o mașină tradițională de tăiat iarba”, spune Jay Smith, responsabil cu administrarea activelor la Standard Solar.

Compania susține că oile sunt mai potrivite pentru această activitate decât vacile, care sunt uneori prea înalte pentru a paște sub panourile fotovoltaice și, în plus, riscă să le deterioreze. De asemenea, oile sunt preferate caprelor, care pot sări pe structuri sau să roadă cablurile.

În același timp, pășunatul solar aduce și beneficii crescătorilor de oi, oferindu-le o nouă sursă de venit, într-un context în care sectorul cărnii de oaie din SUA a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele decenii. Numărul de oi sacrificate în SUA a scăzut la o medie de două milioane de capete, în comparație cu peste nouă milioane în anii ’70, conform datelor Departamentului american al Agriculturii.

Pășunatul solar a devenit astfel o inovație ingenioasă și benefică pentru ambele sectoare, contribuind la dezvoltarea durabilă a industriei energetice fotovoltaice și susținând oportunitățile economice în creștere pentru sectorul creșterii oilor în SUA. Prin această abordare inovatoare, se îmbină cu succes două domenii aparent separate, aducând avantaje atât în plan economic, cât și ecologic, în contextul schimbărilor dinamicelor agricole și energetice globale.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


 

Comentariile sunt închise