Scrisoarea marelui antreprenor Marian Alecu pentru prim-ministrul României

Marian Alecu este unul dintre cei mai cunoscuți antreprenori din România. În anii ’90 acesta a introdus McDonald’s în țară, iar acum gestionează business-uri mari, printre care și City Grill alături de Dragoș Petrescu și Daniel Mischie.

”Domnule Prim Ministru Ciolacu,

Marian Alecu

Sunteți politicianul care clama cel mai tare, înainte de a fi numit în aceasta funcție, că nu veți crește taxele și că veți asigura predictibilitate. Acea predictibilitate pe care mediul de afaceri o tot solicita. Odată numit Premier, strict după numire, ați aflat și Dvs secretul lui Polichinelle anume faptul că deficitul bugetar este dublu față de angajamentul asumat.

Noi, oamenii de rând, credeam că sunteți la curent cu situația aceasta încă de când erați Președintele Camerei Deputaților și făceați tandem cu Primul Ministru Ciuca. Cel puțin impresia aceasta o lăsați că știți totul și că situația este sub control.

Ca Prim Ministru instalat în funcție ați hotărât să luați taurul de coarne și să rezolvați problema. În modul cel mai simplu, pe drumul cel bătătorit și fără bătaie de cap: pe spinarea mediului de afaceri privat și ca o contribuție originală și prin biruri noi pe proprietăți. Simplu, eficient și genial.

Dați-mi voie să vă prezint și o altă cale prin care se putea rezolva problema.

V-ați uitat vreodată la mecanismul de stat? Pornind de sus, de la ministerele înființate cu dedicație pentru persoane, continuând cu ministerele supraîncărcate ca schema cu secretari de stat, consilieri, experți (cu facultatea neterminata sau cu studii de coafeze), trecând prin miile (da, da miile) de agenții naționale și județene fără nici un rost, menite doar să rezolve problemele partidelor de recompensare a lipitorilor de afișe și neamurilor protipendadei de partide.

Sunt sigur că o privire atentă și dornică de reducere de posturi de tăietori de frunză la câini, ar duce la micșorarea schemei bugetare chiar cu sute de mii de oameni și implicit cu multe miliarde. Eu cred că și Comisia Europeană (cea folosită ca scuză pentru toate deciziile proaste luate de noi) ar înțelege, formal sau informal, acest demers și v-ar da răgazul necesar pentru acțiune. Doar sa vreți să faceți!

Dacă însă, așa cum lăsați să se vadă momentan, contează mai mult partidul, voturile și favoritismul, arunci da, sunteți pe calea cea bună și treceți la treabă, noi taxe, biruri, incertitudine, confuzie și subdezvoltare.

Vă pune pe gânduri faptul că suntem pe ultimul loc la colectarea taxelor? De ce nu va concentrați pe acest aspect, pe evaziunea fiscală, pe digitalizarea începută dar stopata din fașă?

V-ați uitat la satele depopulate sau foarte sărace care au totuși Primărie cu angajați care nu fac nimic? Ce ați spune de o recomasare a acestora și introducerea instituției Primarului doar la nivel de comună sau poate chiar la câteva comune? Calculați prin extrapolare câte mii de posturi s-ar reduce și impactul financiar.

Sigur sunt și multe alte cai de reducere a cheltuielilor, Dvs trebuie să le știți cel mai bine. Dacă da, rugam aplicați-le.

Domnule Prim Ministru Ciolacu,

Dacă cineva v-a spus că în mediul de afaceri românesc privat este lapte și miere, v-a dezinformat. Suntem după o pandemie devastatoare, avem mari probleme cu forța de muncă, inflația este mare, creditarea scumpă și anevoioasa, fondurile europene în continuare dificil de accesat.

PNRR ar putea fi o șansă dar nu prin afectarea mediului privat și a nivelului de viață ci prin reforma reală și profunda.

Țara e într-adevăr într-o situație economică grea! Profitați de acest moment și faceți reforma aparatului de stat. Lăsați calea cea ușoară de introducerea a noi taxe pentru “privați”, treceți la debirocratizare, la eficientizare. Veți rezolva problema deficitului bugetar și, ce să vezi, lumea vă va susține și veți deveni credibil, susținut, și primul care face într-adevăr reforma.”


 

Comentariile sunt închise