Hrănirea vacilor cu extract de narcise ar putea reduce emisiile de metan

Un studiu de patru ani este în curs de desfășurare în Marea Britanie pentru a determina dacă hrănirea vacilor cu un compus găsit în narcise ar putea reduce producția lor de gaz cu efect de seră, metan.

Undeva în Munții Negri din Țara Galilor, se cultivă narcisele-o cultură neobișnuită. Acestea sunt cultivate la altitudini mai mari dețin o putere secretă. Ei produc un compus medical crucial care este o componentă cheie a unui medicament utilizat în gestionarea bolii Alzheimer.

Dar asta nu este tot. Studii recente dezvăluie un alt beneficiu uimitor. Primele dovezi arată că narcisele de mare altitudine produc un extract care, atunci când este hrănit vacilor, are capacitatea unică de a-și reduce emisiile de metan.

Provocarea este de a face culturile de flori să crească constant pe vârfurile munților.

„Am descoperit că atunci când am încercat să creștem narcise aici, toate practicile tradiționale din industria narciselor nu au funcționat. În cele din urmă, a trebuit să aruncăm regulamentul și să reinventăm complet procesul de la început până la sfârșit”, a declarat Kevin Stephens, fermier de narcise și proprietar al Agroceutical.

Narcisa este sinonimă cu Țara Galilor. Este floarea națională a țării. Dar ultimul loc în care s-ar aștepta să fie cultivat este în Munții Negri.

Deși provocator, motivul este că aceste condiții sunt perfecte pentru producerea galantamina, un compus care este crucial atunci când vine vorba de reducerea metanului.

„A devenit evident foarte repede că narcisele sunt pline de compuși bioactivi foarte puternici”, a spus Stephens. „Potențialul pe care îl deține de a schimba lumea pe mai multe niveluri este incredibil de interesant și foarte înfricoșător

Vacile și alte animale de fermă contribuie la aproximativ 14% din emisiile climatice induse de om. Oamenii de știință speră că, pe lângă reducerea emisiilor, extractul de narcise poate face sistemele digestive ale animalelor mai eficiente.

„Ceea ce ne așteptăm să vedem este o îmbunătățire a utilizării proteinelor, ceea ce înseamnă că putem începe să ne uităm la dietele animalelor și poate să reducem proteinele pe care le primesc, deoarece pot obține mai mult din ceea ce sunt hrăniți. Acesta este, de asemenea, un beneficiu cu adevărat promițător al acestui aditiv”, a spus dr. Alison Bond, Manager Servicii Tehnice la Rumenco, un furnizor de soluții pentru hrana rumegătoarelor.

Guvernul britanic susține acum un proces de patru ani, care, dacă are succes, ar putea avea implicații profunde.

Sursa: euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise