Temperaturile ridicate amenință securitatea alimentară globală

Valurile succesive de căldură pun în pericol capacitatea naturii de a ne oferi hrană și provoacă o „moarte tăcută și nevăzută” în oceanele lumii, avertizează cercetătorii. Cu temperaturile record care afectează Europa, SUA și China, viața umană și ecosistemele pe care depindem sunt în pericol.

Cercetătorii atrag atenția asupra consecințelor devastatoare ale valurilor de căldură repetate asupra ecosistemelor Pământului, în special asupra oceanelor. Aceste valuri de căldură afectează din ce în ce mai mult Europa, SUA și China, iar temperaturile record înregistrate în lumea întreagă amplifică riscurile asupra vieții umane și a întregului lanț alimentar, de care depindem.

Profesorul de științe atmosferice de la Universitatea din Leeds, John Marsham, a subliniat importanța globală a sistemului nostru alimentar și a avertizat asupra riscului creșterii pierderilor majore de culturi în diferite regiuni ale lumii.

„Este esențial să înțelegem că, în deceniile viitoare, ne confruntăm cu amenințarea majoră a pierderilor semnificative de culturi în regiunile agricole cheie ale lumii, ceea ce va afecta serios disponibilitatea și prețurile alimentelor”, a avertizat Marsham.

Deși în prezent pierderile majore de culturi nu sunt înregistrate în toate regiunile lumii, frecvența și durata valurilor de căldură previzionate pentru viitor vor avea un impact negativ asupra capacității ecosistemelor de a se regenera. Acest lucru se traduce printr-o vulnerabilitate crescută la schimbările climatice și la potențialele crize alimentare.

Consecințele crizei climatice nu se limitează la efectele căldurii atmosferice, ci se resimt și în oceane. Valurile de căldură din oceane au un impact devastator asupra comunităților de coastă și pun în pericol o sursă esențială de hrană pentru omenire. Stresul termic declanșează evenimente catastrofale, cum a fost „domul de căldură” din 2021 de-a lungul coastei Pacificului canadiene, care a dus la moartea estimată a unui miliard de animale marine.

Ecosistemele tropicale se numără printre cele mai vulnerabile, deoarece sunt obișnuite cu temperaturi stabile pe tot parcursul anului. Este estimat că o încălzire de 2 grade Celsius ar putea duce practic la distrugerea recifelor de corali tropicale. Aceste recifuri adăpostesc cea mai mare biodiversitate la nivel global și susțin peste 500 de milioane de oameni din întreaga lume, majoritatea fiind în țări sărace.

Pe lângă pierderea corpurilor de recifuri, consecințele schimbărilor climatice afectează toate ecosistemele și biodiversitatea de care depindem pentru a menține echilibrul natural al Pământului. Prin dispariția lor, se pierd habitatul și sursele de hrană pentru milioane de specii, ceea ce va avea un efect în lanț asupra întregului lanț trofic.

Oamenii de știință subliniază importanța conștientizării și a acțiunii rapide pentru a aborda criza climatică. Adoptarea unor soluții bazate pe natură, precum conservarea și restaurarea ecosistemelor, devine din ce în ce mai imperativă pentru a proteja planeta și a asigura viitorul durabil pentru generațiile viitoare.

Sursă: The Guardian

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise