De astăzi, adaosurile comerciale la 14 alimente de bază, limitate pentru trei luni

Limitarea adaosurilor comerciale la 14 alimente de bază intră în vigoare prin Ordonanța de Urgență a guvernului, într-un efort de a reduce prețurile la alimentele cele mai solicitate, cum ar fi pâinea, lactatele, carnea, ouăle, uleiul sau fructele și legumele. Această măsură are ca scop protejarea consumatorilor și asigurarea accesului la produse esențiale la prețuri rezonabile.

Conform noilor reglementări, procesatorilor, distribuitorilor și companiilor de retail li se impune un adaos maxim de 25% și 20% pentru aceste 14 alimente de bază. Aceste reguli vor fi valabile timp de trei luni, iar autoritățile au declarat că vor monitoriza în mod periodic efectele acestei măsuri. Scopul este de a se asigura că obiectivul reducerii prețurilor va fi atins, fără a exista riscul ca produsele de bază să lipsească de pe rafturile magazinelor.

După cum a relatat Rador, companiile care nu respectă plafoanele de adaos comercial impuse pentru aceste alimente de bază se expun la amenzi substanțiale, cuprinse între 100.000 și 2 milioane de lei. Aceste sancțiuni urmăresc să descurajeze practicile neloiale și să asigure respectarea noilor reguli stabilite de guvern.

În ceea ce privește fructele și legumele, această măsură vizează în special cele de sezon, cum ar fi merele, pepenele roșu, prunele și strugurii, dar și roșiile, castraveții, ceapa, morcovii, ardeii, fasolea uscată și cartofii albi. Prin limitarea adaosurilor comerciale la aceste produse, autoritățile doresc să ofere consumatorilor prețuri mai accesibile și să stimuleze consumul de produse proaspete și sănătoase.

De asemenea, carnea de pui este inclusă în această listă, însă măsura se aplică doar variantelor standard, excluzând pieptul sau pulpele dezosate. Astfel, se încurajează vânzarea cărnii de pui la prețuri mai echitabile, pentru a răspunde nevoilor consumatorilor și a asigura o alimentație sănătoasă.

În concluzie, intrarea în vigoare a acestei Ordonanțe de Urgență reprezintă un pas important în direcția protejării drepturilor consumatorilor și menținerii accesului la produse alimentare esențiale la prețuri corecte. Monitorizarea periodică a efectelor acestei măsuri va asigura că obiectivul de reducere a prețurilor este atins și că piața alimentară rămâne stabilă și echilibrată. În același timp, respectarea cu strictețe a reglementărilor impuse va contribui la evitarea sancțiunilor financiare, ceea ce va conduce la un mediu comercial mai corect și transparent pentru toți actorii implicați în lanțul alimentar.

Sursă: Forbes

Editor: Daniel Goci


 

Comentariile sunt închise