Provocările cultivatorilor de cireșe din Franța

Industria cireșelor s-a confruntat în acest an cu o criză majoră, din cauza ravagiilor muștei de fructe „Drosophila suzukii” și a condițiilor meteorologice nefavorabile. Ministerul francez al agriculturii elaborează un plan de urgență pentru a-i salva.

Sezonul cireșelor se apropie de sfârșit în Franța. Anul acesta a fost marcat de o criză majoră, cu oferta pieței cu mult sub nivelurile din 2022 și prețuri foarte mari pe rafturi.

De la 1 iunie, producția a scăzut în medie cu 21% în ultimii cinci ani, potrivit datelor biroului de statistică al Ministerului Agriculturii, în timp ce prețurile au crescut cu aproape 10% de la an la an, cireșele fiind vândute uneori până la 20 de euro pe kilogram. Acest lucru a alimentat îngrijorarea cultivatorilor de cireșe, în special în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes, Provence și Occitanie, care au fost puternic afectate de ravagiile muschei Drosophila suzukii, care a sosit din Asia de Sud-Est în urmă cu aproximativ 10 ani.

„Nu putem avea un alt an ca cel pe care îl avem acum”, a declarat Benoît Nodin, secretarul general al Fédération départementale des syndicats d’exploitants agricoles (FDSEA, cel mai mare sindicat din regiunea Ardèche), pentru Agence France-Presse. joi, 6 iulie. Ca răspuns la criză, ministerul francez al agriculturii a emis un comunicat de presă în care recunoaște „disperarea și furia producătorilor”, susținând că se angajează pe deplin în „evaluarea și documentarea pierderilor” și lucrând la o soluție de „lungă durată”.

Ajunsă în Europa în transporturi în 2008, Drosophila suzukii a reușit să prolifereze departe de pământurile sale natale datorită încălzirii globale, oferindu-i temperaturile de care are nevoie pentru a supraviețui și a se reproduce. Această muscă devastatoare, care se răspândește rapid când vremea este umedă și caldă, sapă gropi în cireșe și apoi își depune ouăle, lăsând în urmă un miros amar care face imposibil consumul fructului. De îndată ce a fost introdus în Franța, pentru combaterea sa au fost folosite mai multe insecticide, dar cele mai puternice dintre acestea au fost ulterior interzise de Uniunea Europeană (dimetoat în 2016, și fosmet la începutul lui 2022), din cauza riscurilor majore pentru sănătate.

Interdicția phosmet a fost dezastruoasă. „În ceea ce privește volumul, este clar că nu ne putem lipsi de el”, s-a plâns José Saqué, președintele Syndicat de promovare a cireșelor de Céret, care a fost nevoit să smulgă trei hectare de cireși din ferma sa. Se pare că cireșele o să devină un produs de lux.

Sursa: lemonde

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise