Cât lapte produce cea mai mare fermă integrată zootehnică de la noi

Cea mai mare fermă zootehnică integrată din România, înființată în urmă cu 15 ani de un olandez, are peste 10.000 de vaci de muls și tineret bovin și lucrează 7.000 ha de teren agricol.

Grupul DN Agrar, care a luat naștere în 2008, când olandezul Jan Gijsbertus de Boer a înființat companía DN Agrar, include 15 societăți, dintre care 4 ferme care au ca activitate principală creșterea bovinelor de lapte (ferma Prodlact), producția de lapte de vacă (fermele Cut, Lacto Agrar și Apold), precum și producție agricolă vegetală. De altfel, grupul olandez este lider în producţia de lapte de vacă în România cu o cantitate de 150.000 litri zilnic.

Firmele din grup cultivă în acest moment peste 7.000 de hectare de teren agricol în județele Alba, Sibiu și Hunedoara, obiectivul fiind să se ajungă la o suprafață lucrată de 10.000 de hectare prin achiziția altor ferme cu producție agricolă vegetală și/sau zootehnică, după cum susțin reprezentanții producătorului de lapte.

Producțiile obținute din culturile înființate sunt folosite în principal pentru asigurarea bazei furajere pentru fermele proprii.

Preț mai mare pentru laptele livrat

DN Agrar Group a încheiat primul trimestru din 2023 cu o cifră de afaceri de 44 milioane de lei, în creștere cu 48% față de T1 2022, și un profit net de 8 milioane de lei, ceea ce înseamnă un avans de 172%, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent. Rezultatele au fost susținute în principal de creșterea capacității de producție și de prețul de livrare a laptelui.

„Am crescut capacitatea de producție în mod sustenabil și am reînnoit efectivul de animale, continuând dezvoltarea operațiunilor noastre. Cantitatea de lapte livrată a crescut cu 13% în primul trimestru al anului față de  perioada similară din 2022, și ne așteptăm să menținem trendul de creștere în ceea ce privește producția. Am optimizat costuri și ne-am eficientizat la nivel operațional, proces care va continua pe parcursul întregului an”, a declarat Jan Gijsbertus De Boer, Președinte al Consiliului de Administrație DN Agrar Group.

Olandezii s-au numărat printre primii investitori străini în sectorul laptelui în România.


 

Comentariile sunt închise