Fabrica de zahăr de la Luduș reia producția în toamnă

Aflat într-o vizită la Târgu Mureș, unde printre altele a vizitat Fabrica de Zahăr din Luduş, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ştefan-Radu Oprea se așteaptă ca, din luna octombrie, să se producă din nou zahăr din sfeclă produsă în ţară.

„Prima vizită a fost la Fabrica de Zahăr din Luduș, unde am cunoscut un management foarte decis ca în octombrie să pornească producția de zahăr. Am înțeles că astăzi au deja contractată jumătate din producția de sfeclă de zahăr de care au nevoie şi că speră prin faptul că vor începe la timp, vor începe să producă, să determine fermierii să aibă mai mare încredere şi să planteze pe cel puțin 6000 de hectare, atât cât au nevoie pentru a putea să meargă în plin (…) S-a ajuns în salvarea acestui proiect de către un investitor român, împreună cu fermierii din zonă şi eu cred că într-adevăr, începând cu octombrie vom vedea că fabrica din Luduș va produce zahăr din nou din sfecla de zahăr produsă aici”, a declarat ministrul Ștefan-Radu Oprea, într-o conferință de presă susținută la Târgu Mareș.

Ministrul spune că a discutat cu managerii despre schema de ajutor de stat aflată în lucru la Ministerul Agriculturii.

„Am vorbit cu managementul de acolo, le-am spus despre schema de ajutor de stat pe care Ministerul Agriculturii o are în lucru în acest moment și care se referă la procesarea produselor agroalimentare în România. Și această fabrică de zahăr este una dintre cele care ar putea să aplice la această schemă de ajutor de stat, pentru că vor să se doteze cu linii de producție, în plus cu linii de ambalare, cu linii de etichetare.

Sunt lucruri prin care statul român, Guvernul României încearcă să limiteze importurile din străinătate, să producem cât mai mult aici, în România, obiectivul major este acela de a echilibra balanţa comercială și astfel de povești de succes, cum sperăm să fie cea de la Fabrica de Zahăr Luduș, care a trecut printr-o poveste pe care dvs. o știți mai bine ca mine, cu aproape de vânzare, de tăiere și de a merge cu utilajele la fier vechi”, a precizat ministrul.

Antreprenori români

Fabrica de zahăr Luduș a fost preluată, la începutul lunii februarie, de Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, investitori în sectorul de agri-food din România, cum i-a prezentat Tereos, fostul proprietar al unității.

Mihaela Neagu, fost manager al Clubului Sportiv Olimpia București, deține firma Best Achiziţii SRL, care în pandemie a vândut materiale medicale, având numeroase contracte cu statul. Compania a preluat, în 2022, Zahăr Bod, unde se ambalează zahăr adus din Ucraina.

Fabrica de la Luduș nu a fost, însă, cumpărată în numele companiei Best Achiziții, ci pe persoană fizică, în parteneriat cu Mihail-Daniel Matache.


 

Comentariile sunt închise