Troc: cereale românești pentru îngrășăminte din Egipt

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a stat de vorbă cu Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), instituție de stat din Egipt care se ocupă de achiziția de cereale prin licitație. Discuțiile purtate de ministrul român cu reprezentanții egipteni a avut ca scop stabilirea unui parteneriat cu această țară constând într-un barter prin care cele două țări fac schimb de cereale şi îngrășăminte chimice.

Egiptul este cel mai mare cumpărător de grâu din lume, cu o populație peste 100 de milioane și o incapacitate de a produce suficient, a fost mereu dependentă de importurile din Ucraina și Rusia. Războiului din Ucraina a provocat incertitudini cu privire la livrări, astfel că Egiptul s-a văzut nevoit să găsească soliții pentru a-și putea hrăni populație, astfel s-au orientat către România, un alt mare producător de grâu din bazinul Mării Negre.

Achizițiile Egiptului de grâu se fac organizat și exclusiv prin această instituție: Autoritatea Generală pentru Aprovizionare (GASC), dar începând de anul trecut numărul licitațiilor s-a redus şi s-a optat şi pentru negocieri directe. În perioada care urmează Ministerul Agriculturii prin Casa de Comerț Unirea va negocia direct cu statul egiptean vânzarea cerealelor, respectiv achiziția de îngrășăminte chimice.

Astfel parteneriatul dintre România și Egipt constă într-un troc cu materii prime, o premieră pentru capitalismul românesc.

Sursa: Ziarul Financiar

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise