Propunere pentru creșterea accizelor la băuturile spirtoase

Asociația patronală Spirits România, reprezentând principalii producători și importatori de băuturi spirtoase din țară, a propus recent o măsură controversată pentru a combate problema pieței negre și pentru a asigura o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale în industria alcoolului.

Această inițiativă implică o creștere a accizelor pentru băuturile spirtoase cu 5%, începând din 1 octombrie 2023 și menținând acest nivel până la 31 martie 2025. Cu toate acestea, Spirits România subliniază că există și alte modalități prin care bugetul statului ar putea beneficia de venituri suplimentare fără a afecta excesiv piața.

„În primul rând, este nevoie de combaterea pieței negre, care reprezintă una dintre cele mai mari amenințări la adresa sănătății mediului de afaceri dar, în același timp, este și un factor de limitare majoră a veniturilor bugetare” declară Președintele Spirits România, Florin Rădulescu.

Spirts România estimează că în România există peste 4.000 de instalații de distilare neînregistrate, producând distilate din fructe, ceea ce alimentează piața neagră a băuturilor spirtoase.

Asociația solicită și un regim fiscal mai echitabil pentru toate băuturile alcoolice, susținând că excepțiile actuale, cum ar fi scutirea totală a vinurilor liniștite de accize, creează discrepanțe în piață. Președintele asociației subliniază că nivelul actual al accizelor trebuie revizuit pentru a reflecta mai bine puterea de cumpărare a consumatorilor și pentru a asigura o concurență corectă în industrie.

Datele Ministerului de Finanțe relevă că majorarea accizelor în 2022 au dus la o scădere a volumelor de băuturi spirtoase vândute pe piața locală în prima jumătate a anului 2023. În ciuda creșterii de 11% a nivelului accizelor în 2022, încasările la bugetul de stat din accizele la alcool etilic au înregistrat deja o scădere cu 2,6% în primele șase luni ale anului curent, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.

Propunerea asociației Spirits România de a crește accizele pentru băuturile spirtoase ca o măsură pentru combaterea pieței negre și asigurarea unei distribuiri fiscale mai echitabile stârnește discuții în rândul industriei și al autorităților.

Aceasta este văzută ca o posibilă soluție pentru a corecta discrepanțele din piață și pentru a aduce mai multe resurse în bugetul de stat, dar implică de asemenea un echilibru fin între stimularea pieței legale și evitarea exceselor care ar putea afecta consumatorii și industria în ansamblu.

Sursă: Revista Progresiv

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise