Își va îndeplini UE ambițiile de agricultură ecologică înainte de alegerile din 2024?
Cu alegerile europene aproape, este momentul critic pentru a determina moștenirea Pactului Verde pentru politica agricolă și alimentară, în timp ce parlamentarii se străduiesc să salveze acreditările de protecție a climei din acest mandat legislativ.
Alegerile UE din iunie 2024 își aruncă deja umbra asupra elaborării politicilor UE: orice directivă sau regulament care nu este adoptat înainte de atunci se confruntă cu un viitor incert sub un nou Parlament și o nouă Comisie.
Prin urmare, presiunea timpului este deja resimțită în politica agricolă și alimentară a UE, unde întârzierea sau promovarea legilor s-a transformat într-un instrument politic.
Inițiative Green Deal – mai au o șansă?
Printre propunerile aflate deja pe masă – dar care încă trec prin procesul legislativ – se numără câteva dosare cheie ale Green Deal, politica emblematică a UE pentru sustenabilitatea mediului.
Renumita Lege pentru restaurarea naturii (NRL), care s-a aflat recent în centrul controverselor în procesul legislativ al UE, include mai multe prevederi relevante pentru restabilirea sistemelor agricole, inclusiv măsuri de compensare pentru proprietarii de terenuri și utilizarea bugetului subvențiilor UE pentru agricultură. politica pentru eforturile de restaurare.
După ce Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta a condus o campanie împotriva legii, soarta sa a fost în echilibru, dar plenul Parlamentului European a susținut legea într-un vot de la mijlocul lunii iulie.
Ulterior, Parlamentul a lansat discuții interinstituționale cu miniștrii UE la 19 iulie. Deși acestea pot fi adesea trase, s-ar putea găsi un acord în curând în acest caz, deoarece Parlamentul s-a apropiat deja de poziția Consiliului la votul în plen.
Între timp, timpul se scurge pentru o altă propunere cheie aparținând blocului Green Deal, regulamentul privind utilizarea durabilă a pesticidelor (SUR), în care Comisia a propus să reducă la jumătate utilizarea și riscul pesticidelor până în 2030.
Legea litigioasă, care a fost deja propusă cu câteva luni mai târziu decât era planificat în primul rând, a fost supusă unor noi decalaje, în spatele cărora militanții și parlamentarii verzi suspectează o manevră tactică de a întârzia un acord.
Având în vedere că voturile comisiilor parlamentare au fost respinse cu câteva luni și Consiliul a primit doar recent un studiu de impact suplimentar pe care l-a solicitat de la Comisie, există motive de a crede că legea ar putea să nu fie ratificată la timp înainte de alegeri.
De asemenea, este încă în așteptare Directiva privind emisiile industriale (IED), prin care Comisia își propune să reducă emisiile nocive provenite de la instalațiile industriale, inclusiv de la fermele mari de animale.
După ce deputații au trecut recent votul asupra mandatului lor, negocierile dintre Parlament și Consiliu au început deja.
Se așteaptă ca executivul UE să își prezinte propunerea pentru o lege a sistemelor alimentare durabile în al treilea trimestru al anului 2023. Anunțată inițial drept legislația generală a strategiei Farm to Fork – componenta agroalimentară a Green Deal – militanții ecologici se tem de propunerea ar putea ajunge să se concentreze mai mult pe securitatea alimentară.
Sursa: Euroactiv
Editor: Irina Bogdan
Comentariile sunt închise