Franța alocă 200 milioane pentru distrugerea vinurilor

Într-o încercare de a sprijini producătorii de vin aflați în dificultate și de a stabiliza prețurile, guvernul francez a anunțat că va aloca 200 de milioane de euro pentru distrugerea producției excedentare de vin.

Mai multe regiuni majore producătoare de vin din Franța, în special zona Bordeaux, se confruntă cu dificultăți din cauza unei combinații de probleme, inclusiv schimbări în obiceiurile de consum, criza costurilor de trai și efectele post-Covid-19.

Scăderea cererii de vin a dus la supra-producție, o scădere accentuată a prețurilor și dificultăți financiare majore pentru aproape o treime dintre producătorii de vin din regiunea Bordeaux, conform asociației locale a fermierilor.

Un fond inițial al UE de 160 de milioane de euro pentru distrugerea vinului a fost suplimentat la 200 de milioane de euro de către guvernul francez, a declarat ministrul agriculturii, Marc Fesneau.

Banii au fost destinați “stopării colapsului prețurilor și pentru ca producătorii de vin să poată găsi din nou surse de venit”, dar a subliniat că industria trebuie să “se uite spre viitor, să ia în considerare schimbările în comportamentul consumatorilor și să se adapteze”.

Regiunea Languedoc din sud-vest, cea mai mare zonă viticolă a țării, cunoscută pentru vinurile sale roșii corpolente, a fost grav afectată de scăderea cererii de vin.

Alcoolul provenit din vinul distrus poate fi vândut companiilor pentru utilizarea în produse nealimentare, cum ar fi dezinfectantul pentru mâini, produsele de curățare și parfum.

“Producem prea mult, iar prețul de vânzare este sub prețul de producție, deci pierdem bani”, a spus Jean-Philippe Granier, de la asociația producătorilor de vin din Languedoc.

În iunie, Ministerul Agriculturii a anunțat și alocarea a 57 de milioane de euro pentru smulgerea a aproximativ 9.500 de hectare de viță-de-vie în regiunea Bordeaux, în timp ce alte fonduri publice sunt disponibile pentru a încuraja cultivatorii de struguri să treacă la alte produse, cum ar fi măslinele.

Europa a mai suferit o criză a excedentului de vin în anii 2000, ceea ce a determinat UE să reformeze politica sa agricolă pentru a reduce supra-producția masivă de vin stimulată de propriile sale subvenții.

Pe lângă tendința pe termen lung a consumatorilor de a trece la bere și alte băuturi, industria a fost puternic afectată de pandemia Covid, care a închis restaurantele și barurile la nivel mondial, conducând la o scădere bruscă a vânzărilor.

Creșterile recente ale prețurilor la alimente și carburanți, legate de creșterea prețurilor globale la energie și invazia Rusiei în Ucraina, au determinat și cumpărătorii să-și reducă cheltuielile pentru bunuri neesențiale, cum ar fi vinul.

Sursă: The Guardian

Editor: Alexandra Băncilă


 

Comentariile sunt închise