UE reconsideră măsurile cele mai stricte legate de bunăstarea animalelor

Bruxelles-ul regândește planurile sale din cauza îngrijorării privind creșterea costurilor cu alimentele.

Comisia Europeană a promis că va acționa după presiunea publică pentru a opri practici precum folosirea cuștilor pentru animale, uciderea puilor de o zi și vânzarea și producția de blană.

Îngrijorările că modificările propuse ar putea crește costurile cu alimentele, care oricum s-au majorat brusc după ce Rusia a invadat Ucraina anul trecut, au determinat Bruxelles-ul să-și reconsidere planurile.

Trei oficiali UE care cunosc această problemă au declarat că comisia a renunțat complet la propunerile – împreună cu o lege alimentară durabilă menită să stimuleze producția de alimente ecologice. Dar un alt oficial a spus că revizuiește planul de bunăstare a animalelor și că va propune o versiune redusă.

„Unii din comisie sunt îngrijorați de costuri”, a spus Joe Moran, directorul politicii europene pentru Four Paws, un grup de campanie pentru bunăstarea animalelor.

Legislația se numără printre puținele părți rămase ale pachetului privind clima al Acordului Verde al UE, elaborat în 2019 pentru a transforma blocul către o economie mai durabilă.

Dar înaintea alegerilor la nivelul UE din 2024, politicienii conservatori au respins reglementările de mediu.

Un proiect de evaluare a impactului comisiei asupra propunerilor privind bunăstarea animalelor, văzut de Financial Times, spune că costurile fermierilor ar putea crește în medie cu aproximativ 15%, ceea ce „ar putea duce la prețuri de consum mai mari” și o creștere a importurilor.

O interdicție de a ucide puii masculi de o zi ar adăuga până la 60 de cenți la prețul unei duzini de ouă. Extinderea spațiului în care sunt găzduiți puii de carne ar adăuga 12 cenți, potrivit proiectului.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, este de așteptat să vorbească despre progresul blocului comunitar în ceea ce privește politicile ecologice atunci când va ține miercuri discursul său anual privind starea Uniunii în fața parlamentului european.

Comisia a declarat că încă s-a angajat să revizuiască legislația privind bunăstarea animalelor în acest an.

„Lucrările pregătitoare în curs de desfășurare acoperă legislația pentru bunăstarea animalelor ținute și crescute din motive economice”, se arată în comunicat.

Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, grupul de fermieri din UE, a declarat că ar putea sprijini multe dintre schimbări atâta timp cât primesc ajutor financiar pentru a le implementa și dacă carnea importată este supusă acelorași standarde.

Acest lucru ar interzice, de fapt, multe importuri de la parteneri comerciali precum Brazilia, Ucraina și Thailanda.

Vineri, Copa-Cogeca a avertizat cu privire la o „distanță tot mai mare între Bruxelles și zonele rurale” și a condamnat o „abordare punitivă care nu vorbește despre soluții concrete, facilitatori și fezabilitate financiară”.

Angajamentul UE de a acționa în privința bunăstării animalelor a fost rezultatul unei petiții intitulată Încheierea epocii cuștilor, care a fost semnată de 1,4 milioane de oameni în 2020, și al unei alte petiții de a opri creșterea blănurilor cu 1,5 milioane de susținători.

Sursa: Financial Times

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise