Centrul agricol al Greciei a pierdut un sfert din producția agricolă în două zile de ploaie

Larissa, o regiune majoră producătoare de bumbac și tutun din Grecia, a fost inundată de ploi torenţiale.

După o vară de căldură arzătoare și incendii devastatoare, ploile fără precedent – cele mai grave de când Grecia a început să țină evidențe în 1930 – distrug vieți, proprietăți și agricultura în țară.

Într-o singură zi, Magnesia, o regiune centrală a Greciei, a fost lovită de 600-800 mm de precipitații în 24 de ore. Pe măsură ce râul Pineios a crescut și a ieșit din matcă, Larissa, al cincilea oraș grecesc ca mărime, a fost considerată cu risc ridicat de inundații până vineri (9 septembrie). Ca și capitală a Tesaliei și centru agricol al întregii țări, Larissa pierduse deja aproape un sfert din producția de recoltă din acest an până atunci.

În mod obișnuit, toată Grecia primește în medie aproximativ 650 mm de precipitații în fiecare an, dar Furtuna Daniel, un eveniment o dată la un mileniu, a perturbat grav vremea și politica. Prețurile la energie deja în creștere au crescut costurile de producție ale fermierilor din Larissa cu 50% anul trecut, stârnind proteste. Inundațiile nu fac decât înrăutățească situația. Recuperarea nu va fi ușoară. Apa s-a retras, dar a lăsat un strat noroios pe terenuri agricole altfel bogate. Restaurarea lor la starea fertilă va dura ani de zile și va implica mult mai mult decât restabilirea energiei și a apei și curățarea resturilor.

Raport-Economia agriculturii din Larissa

Aproximativ 12% din terenurile cultivate ale Greciei sunt situate în Tesalia, iar contribuția agriculturii la economia regională este de 35%. Larissa, capitala, cu o populație de peste 144.000 de locuitori, joacă un rol cheie:

Zona din jurul Larisei produce aproape 40% din bumbacul Greciei. La rândul său, Grecia produce 80% din bumbacul european.

Larissa, de asemenea, una dintre principalele zone producătoare de tutun din țară. Grecia este unul dintre cei mai importanți producători de tutun din și pentru Uniunea Europeană.

În Larissa se cultivă o gamă largă de culturi, inclusiv cereale, leguminoase, sfeclă, pepeni și pepeni. Culturile de porumb, roșii și mere au fost distruse de inundațiile din ultimele zile.

Mai multe produse cu Denumire de Origine Protejată (DOP) – cele care sunt produse, procesate și preparate într-o zonă geografică specifică, cum ar fi șampania din Franța -, inclusiv brânzeturi, vinuri și băuturi spirtoase locale sunt, de asemenea, produse în Larissa. Lista include așa-numita băutură națională a Greciei, ouzo (lichior de anason), care a apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea în Tirnavos, Tesalia.

Sursa: Quartz

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise