Von der Leyen: „Dialog strategic asupra agriculturii”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va lansa un „dialog strategic privind viitorul agriculturii”.

A făcut acest lucru în ultimul său discurs anual privind starea Uniunii înainte de alegerile europene din 2024. În cadrul discursului, susținut în cadrul unei sesiuni plenare a Parlamentului European la Strasbourg, Von der Leyen și-a exprimat recunoștința față de fermierii care produc zilnic alimente sănătoase. Von der Leyen a remarcat că aceasta nu este o „sarcină ușoară”, în fața invaziei ruse a Ucrainei, a schimbărilor climatice și a „noilor obligații” pentru fermieri: toți factori care „au un impact din ce în ce mai mare asupra locurilor de muncă și a veniturilor fermierilor, și trebuie să ținem cont de asta.”

Președintele Comisiei Europene a adăugat că mulți fermieri „lucrează deja din greu pentru o formă de agricultură mai durabilă”. Prin urmare, a spus el, „trebuie să muncim împreună cu oamenii care lucrează în sectorul agricol pentru a face față acestor noi provocări și este singura modalitate prin care putem garanta o aprovizionare cu alimente pentru viitor pentru noi toți”. Mai mult, el a avertizat v on der Leyen, „avem nevoie de mai mult dialog” și „mai puțină polarizare”.

„Am dori să începem un dialog strategic cu privire la viitorul agriculturii. Sunt și rămân convinsă – spune președintele Comisiei Europene – că agricultura și protejarea lumii noastre naturale pot merge mână în mână, avem nevoie de amândouă”. Nu au fost furnizate alte detalii despre forma pe care o va lua acest “dialog strategic”, totuși Von der Leyen s-a referit la „diversitatea biologică unică” a Europei, care include aproximativ 6.500 de specii prezente doar pe bătrânul continent. Ea a amintit apoi că pădurile europene sunt „de neînlocuit ca sursă de bunuri și servicii”, care „absorb dioxidul de carbon ( Co2), furnizează lemn și alte produse. Acestea generează sol fertil, filtrează aerul și apa; biodiversitatea și serviciile ecosistemice sunt absolut esențiale pentru noi toți din Europa.”

„Pierderea naturii nu numai că distruge bazele vieții noastre, ci și sentimentul a ceea ce oamenii consideră că sunt acasă. Acesta este ceva pe care trebuie să-l protejăm” a subliniat aceasta. „În același timp, trebuie să ne asigurăm că securitatea alimentară este în armonie cu natura. Aceasta rămâne o sarcină esențială”, a spus Von der Leyen, anunțând în cele din urmă un pachet european de energie eoliană pentru a lucra cu industria și statele membre pentru a accelera acordarea permiselor, a se concentra pe competențe și acces la finanțare.

Sursa: efanews.eu

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise