Zootehnia europeană testează căi către o activitate mai ecologică

Crescătorii de animale din Germania, Italia, Suedia și Marea Britanie încearcă o nouă metodă de a produce lapte și carne: hrănirea vacilor doar sau cel mai mult cu iarbă.

Dietele pentru bovine includ de obicei o varietate de cereale, care fac animalele să crească mai repede și, prin extensie, carnea și laptele lor să fie mai ieftine. Dar practica are costuri mari de mediu și sociale.

Iarba, nu boabe

Cerealele sunt adesea importate din țări îndepărtate, cum ar fi Brazilia, ceea ce înseamnă rute lungi de transport și emisii maritime mai mari.

Multe dintre aceste culturi sunt cultivate și pe terenuri create prin tăierea unor părți din pădurile tropicale, contribuind la schimbările climatice prin eliberarea de dioxid de carbon stocat în copaci și provocând pierderea biodiversității.

În plus, servind drept hrană pentru animale, astfel de cereale se reduc în provizii de hrană atât de necesare oamenilor din întreaga lume.

Un proiect de cercetare se inspiră de la unii producători de carne de vită din Marea Britanie care au trecut la vaci hrănite 100% cu iarbă.

Fermierii au creat, de asemenea, o etichetă specială pentru carne și lactate pentru a informa consumatorii despre metoda de producție și beneficiile acesteia pentru sănătate, care includ un nivel mai scăzut de grăsimi și un nivel mai ridicat de vitamine.

„O metodă de hrănire 100% cu pășune este o provocare”, a spus Laurence Smith, un fost fermier care acum este cercetător în sistemele alimentare la Universitatea Reading din Marea Britanie și la Universitatea Suedeză de Științe Agricole. „Dar este potențial un sistem destul de durabil”.

La fel ca producătorii din Marea Britanie, crescătorii de animale germani, italieni și suedezi testează hrănirea astfel. Practica are și alte beneficii de mediu: animalele returnează nutrienții în sol prin fecale și urină, iar astfel de pășuni pot absorbi CO2 din atmosferă, având copaci – o formă de agrosilvicultura cunoscută sub numele de silvopasture.

Pasiuni și emisii

În total, 31 de parteneri din 12 țări ajută 15 grupuri de ferme de animale să își reducă amprenta asupra mediului.

Printre parteneri se numără compania de produse lactate Arla Foods din Danemarca, Danone Nutricia Research din Franța, Universitatea Ghent din Belgia și Institutul de Cercetare pentru Agricultură Ecologică din Elveția.

„Acest proiect leagă cele două pasiuni ale mele – lucrul cu fermierii și durabilitatea”, a spus Smith.

Noțiunea de durabilitate în creșterea animalelor acoperă și emisiile de metan, gazul cu efect de seră nr. 2 după CO2. Aproximativ trei sferturi din emisiile agricole din UE provin de la animale.

Capre și păsări

Un alt grup de cercetători lucrează, de asemenea, pentru a ajuta crescătorii de animale să-și îmbunătățească practicile. Proiectul Code Re-farm se concentrează pe caprele de lapte și păsările de curte și are legături strânse cu PATHWAYS.

„Ne numim cu afecțiune unul altuia proiecte surori”, a spus Maria Anastasi, un expert în sănătate care lucrează pentru Centrul de Cercetare și Inovare din Cipru din capitala cipriotă Nicosia și face parte din echipa de coordonare Code Re-farm.

În cazul Code Re-farm, asigurarea calității și siguranței alimentelor este un obiectiv la fel de mult ca și reducerea emisiilor.

Siguranță sporită

În total, nouă instrumente sunt dezvoltate pentru a ajuta fermierii să monitorizeze mai bine sănătatea și bunăstarea animalelor lor, precum și să îmbunătățească calitatea produselor.

Acestea includ un dispozitiv portabil care poate determina siguranța ouălor pentru consumul alimentar, un instrument pentru detectarea mastitei – o inflamație mamară – la capre de la început și o tehnologie de măsurare a emisiilor de metan.

Un alt exemplu este un sistem de verificare automată a sănătății și comportamentului animalelor, astfel încât fermierii să poată lua măsuri imediate dacă este necesar.

Conexiunea consumatorului

Un alt obiectiv este de a ajuta consumatorii să facă alegeri mai bine informate atunci când cumpără alimente.

Cercetătorii testează o aplicație mobilă pentru scanarea unei etichete pe un produs de carne sau lactate și pentru a arăta unde a fost produs, cum au fost crescute animalele și chiar ce rețete s-ar potrivi cu mâncarea.

„Oamenii par să fie mai conștienți de ceea ce consumă în zilele noastre și caută mai multe informații despre de unde provine mâncarea lor, dar acest lucru nu este de obicei ușor de găsit”, a spus Anastasi.

Sursa: phys.org

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise