Adrian Chesnoiu: Este nevoie de predictibilitate în agricultură

Adrian Chesnoiu, Președintele, Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice, spune că lipsa de predictibilitate constituie o mare problemă pentru agribusiness-ul românesc, cu referire directă la anularea facilităților pentru salariații din agricultură și industria alimentară, măsură anunțată de guvernul Ciolacu, care trebuie să vină cu măsuri urgente pentru a susține aceste sectoare.

“Unul dintre pilonii în baza cărora se creionează un plan de afaceri este predictibilitatea, din păcate,  agricultura și industria alimentară au fost un pic lovite”, a declarat Adrian Chesnoiu la deschiderea BucharestFoodSummit 2023.

Este vorba de scutirea la plata CASS pentru salarii, scutirea la impozitele pe venit pentru veniturile din salarii, fiind stabilit un salariu de 3.000 lei brut pe lună.

Chesnoiu a fost unul dintre inițiatorii legii privind scutirea la plata CASS pentru lucrătorii din aceste sectoare, facilitate intrată în vigoare în 2022, și de care au beneficiat, potrivit datelor din piață, în jur de 124.000 de salariați. Cele două sectoare cheie ale economiei naționale generează afaceri de circa 12 miliarde de euro pe an.

În același timp, Chesnoiu a făcut referire și la efectele pe care schimbările climatice le au asupra producției agricole, dezastruoase, în unele zone, unde fermierii trebuie să ia decizii radicale.

‘’Vedem ce se întâmplă în România, avem 8 regiuni de dezvoltare economică total diferite, în Banat vorbim de desecare și de cantități uriașe de apă, care fac imposibilă lucrarea terenului la timp. Vorbim în estul României de secetă cruntă, deja suntem în al patrulea sau al cincilea an în care oamenii aceia nu mai produc nimic, deja se gândesc la exit’’, a mai spus Chesnoiu.

Nu în ultimul rând, fostul ministru a atras atenția asupra lipsei finanțării în agricultură, sector în care fermierii și-au atins pragul maxim de îndatorare. Degeaba venim cu programe guvernamentale să-i ajutăm dacă nu se va umbla la baremele de îndatorare, a mai precizat Chesnoiu.

 

BucharestFoodSummit, ediția a VI-a, a avut loc în perioada 11-13 octombrie 2023, la București, evenimentele fiind organizate la restaurantul La Mama de la Muzeul Țăranuui Român și ASAS, unde au fost prezenți câteva sute de reprezentanți ai companiilor de top din România. În cadrul manifestării, participanții au putut expune gratuit produselor fabricate de companiile reprezentate.

Sponsorii  BucharestFoodSummit 2023 au fost Smart Home Development (Platinum), AQUA Carpatica, Auchan, Eutron Invest Romania (Sustainability Sponsor)

Parteneri: Biris Goran SPARL, Academia De Stiinte Agricole SI Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti”,Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, HORA, VBR Labs

Parteneri media: Food Biz, Agrostandard News, Lumea Banilor, Revista Economistul, MONEY.ro


 

Comentariile sunt închise