Tinerii fermieri – viitorul agriculturii europene

Nimic nu spune povestea unui sector agricol în dificultate precum lipsa generațiilor viitoare. Fermierii sub 40 de ani administrează acum doar 12% din toate fermele din UE. Această demografie subminează continuitatea și dinamismul de care are nevoie sectorul și slăbește anumite zone rurale.

Reînnoirea generațiilor în ferme a devenit unul dintre cele 10 obiective prioritare ale noii politici agricole comune, așa cum se reflectă în planurile strategice naționale ale statelor membre, dar trebuie făcut mai multe în întreaga UE pentru a crește atractivitatea profesiei pentru noile generații și pentru a ajuta fermele să fie transmis la fermieri mai tineri, bărbați și femei.

Europarlamentarul Renew Europe Shadow Jérémy Decerle (Ansamblul Liste L’Europe, Franța) explică:

„Trebuie să luăm foarte în serios problema reînnoirii generațiilor în agricultură. Economia și societățile noastre se așteaptă mult și din ce în ce mai mult de la agricultură. Prima condiție pentru îndeplinirea acestor așteptări este ca să existe destui bărbați și femei dedicați acestei profesii bune. Depinde de noi toți să facem acest lucru posibil.”

Raportul privind reînnoirea generațională în fermele din UE, aprobat astăzi de Parlamentul European, indică calea de a ajunge acolo.

Acesta identifică provocările și face recomandări atât la nivelul UE, cât și la nivel național, pentru a sprijini tinerii fermieri să se dezvolte profesional, asigurând în același timp că stilul de viață agricol rămâne atractiv.

Renew Europe sprijină abordarea multidimensională a raportului, care aprofundează în finanțare, stimulente fiscale și sprijin practic pentru a ajuta tinerii fermieri, în special în faza de instalare; posibile acțiuni la nivelul UE și la nivel național pentru îmbunătățirea accesului la terenuri, fie prin cumpărare, fie prin închiriere; îmbunătățirea reprezentării profesionale și crearea de rețele pentru a împărtăși experiențele fermierilor.

Renew Europe crede cu fermitate că asigurarea viitorului agriculturii înseamnă investiții în oportunități de educație și formare, care sunt necesare pentru a echipa tinerii fermieri să-și dezvolte afacerile și să prospere într-o profesie care integrează din ce în ce mai mult noi practici, noi tehnologii și căutarea de soluții inovatoare.

Sursa: eneweuropegroup.eu

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise