COP28: UE caută un acord pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili

Cele 27 de state membre au adoptat obiectivul de a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55%, consacrat în legea lor privind clima.

În timp ce UE poate repeta că este cel mai ambițios continent din lume în lupta împotriva schimbărilor climatice, organismul va ajunge la COP28, care va avea loc la Dubai în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie, cu un mandat limitat de negociere în numele celor 27 de state membre. Întrucât mandatul necesita unanimitate între statele membre, miniștrii europeni ai mediului, reuniți la Luxemburg luni, 16 octombrie, au fost nevoiți să țină cont de rezervele celor mai puțin entuziaști.

Deloc surprinzător, Ungaria și Polonia, în special, ale căror economii rămân foarte intense în carbon, au pus din nou frâna aspirațiilor UE. Italia lui Giorgia Meloni și-a îndemnat și partenerii să nu se angajeze în exces. “Am fi putut merge mai departe? Absolut”, a comentat Wopke Hoekstra, noul comisar pentru climă, înainte de a sublinia din nou că exercițiul constă în a convinge 27 de țări să fie de acord cu o singură politică.

În timp ce europenii au adoptat deja o serie de măsuri legislative – de la interzicerea mașinilor cu motor cu combustie în 2035 până la introducerea unei taxe pe carbon la frontiere – care ar trebui să le permită să-și reducă emisiile de CO 2 cu 57% până în 2030 față de nivelurile din 1990 , nu au făcut din această cifră o nouă țintă. Vicepreședintele Comisiei, Maros Sefcovic, a declarat în cadrul Consiliului de Miniștri că „57% ar fi un anunț excelent la COP, demonstrând în mod clar că Europa este lider” în materie de climă.

UE-27 a reiterat obiectivul de reducere cu cel puțin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră, consacrat în legislația lor privind clima. Câteva guverne, printre care Varșovia, Budapesta, Sofia, Zagreb și Roma, „nu au vrut să creeze confuzie” și au dat impresia că își stabilesc „o nouă țintă”, a explicat ministrul spaniol Teresa Ribera.

Sursa: Le Monde
Editor: Valentin Pufulescu


 

Comentariile sunt închise