Brexit: „Apelați-ne” pentru comerț

Ministrul german de Finanțe a adresat Marii Britanii o invitație surpriză pentru a face „noi pași” în relațiile comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană (UE).

Într-un interviu BBC, Christian Lindner, liderul liberalilor germani, parte a coaliției de guvernământ condusă de SPD-ul de centru-stânga al cancelarului Olaf Scholz, a spus:

„Dacă doriți să vă intensificați relația comercială cu UE – sunați-ne!”.

În timpul discuției pe marginea reuniunilor anuale ale FMI și ale Băncii Mondiale de la Marrakech, Lindner a spus că Marea Britanie are o „invitație permanentă” cu privire la viitoarele discuții menite să reducă barierele comerciale sau „obstacolele din viața de zi cu zi a afacerilor” care au apărut.

„În viața de zi cu zi a corporațiilor germane, există noi obstacole de la Brexit… Nu cred că [Regatul Unit] beneficiază de Brexit”, a spus el pentru BBC News. „Apreciem cu adevărat Regatul Unit și valorile sale, oamenii săi… și aș aprecia foarte, foarte mult dacă am putea intensifica din nou [relația comercială]”, a adăugat el.

Potrivit Camerei Germane de Industrie și Comerț, exporturile de bunuri germane către Regatul Unit au fost cu 14,1% mai mici în 2022 decât în ​​2016 – anul referendumului pentru Brexit. Regatul Unit a alunecat de la al treilea ca important partener de export pe al optulea. Combinând comerțul în ambele sensuri, Regatul Unit nu se mai află în top 10 dintre partenerii comerciali germani. Exporturile de mașini din UE către Regatul Unit s-au aproape înjumătățit ca număr de la Brexit, scăzând cu 10 miliarde de euro (8,6 miliarde de lire sterline).

Industria germană și britanică s-a plâns de birocrație suplimentară – nu doar pentru exporturile de mărfuri, ci și pentru călătoriile muncitorilor. Una dintre cele mai imediate noi bariere comerciale ar putea fi impunerea iminentă a tarifelor asupra comerțului cu unele vehicule electrice, care nu se califică pentru Acordul de Comerț și Cooperare post-Brexit cu UE.

Întrebat dacă ar putea ajuta la rezolvarea problemei, care este, de asemenea, o preocupare pentru producătorii auto germani, Lindner a spus că Regatul Unit este acum o țară terță. Aceasta se referă la orice țară din afara UE și, în acest caz, în afara structurilor sale economice – piața unică și uniunea vamală. Întreprinderile dintr-o țară terță trebuie să completeze declarații vamale, de exemplu, atunci când importă și exportă în UE, indiferent dacă există sau nu un acord comercial.

Christian Lindner a spus: „Și așa, dacă Regatul Unit decide pentru o relație specială cu Uniunea Europeană și piața noastră unică, sunteți invitat… Dar în acest moment, Regatul Unit a decis în felul său și astfel acestea sunt aceste obstacole în viața de zi cu zi”.

O decizie cu privire la tarife este așteptată până la sfârșitul anului.

Sursa: BBC
Editor: Valentin Pufulescu


 

Comentariile sunt închise