Marea Britanie: prețurile laptelui, brânzei și ouălor scad, benzina crește

Prețurile alimentelor au înregistrat prima scădere lunară în doi ani, dar prețurile la carburanți au crescut brusc, arată cifrele oficiale din Marea Britanie.

Aceasta a venit în condițiile în care rata globală a inflației din Marea Britanie s-a menținut constant la 6,7%, încheind o serie de trei scăderi lunare consecutive. Prețurile laptelui, brânzei și ouălor au scăzut, reducând presiunea la casele de supermarket, dar benzina a crescut cu 5,1%/litru. Cele mai recente cifre ale inflației arată că bătălia pentru încetinirea creșterii prețurilor nu s-a încheiat și înseamnă incertitudinea dacă ratele dobânzilor vor crește în continuare.

Analiștii s-au așteptat ca rata globală a inflației să scadă uşor, iar Oficiul Naţional de Statistică a spus că ar putea exista „oarecare dezamăgire” în legătură cu cifra neschimbată. Cu toate acestea, economistul său șef, Grant Fitzner, a declarat pentru programul Today de la BBC Radio 4:

„Dacă te uiți prin Europa, multe țări au văzut fie perioade fără nicio schimbare în ultimul timp, fie în unele cazuri de creșteri reale ale ratei principale, înainte de a începe să se reia scăderea acestora”.

Rishi Sunak a spus că reducerea la jumătate a inflației la aproximativ 5,3% până la sfârșitul anului rămâne „prioritatea sa numărul unu”.

Ratele dobânzilor din Regatul Unit au fost lăsate în așteptare la 5,25% luna trecută, după o succesiune de creșteri ale ratelor menite să țină sub control inflația. În timp ce majoritatea economiștilor se așteaptă ca ratele să rămână din nou neschimbate luna viitoare, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, a recunoscut că deciziile viitoare ar putea fi stricte.

Creșterea prețurilor petrolului în urma crizei din Israel și Gaza ne amintește cât de volatilă și complicată poate fi inflația. Marți, cifre separate au arătat că salariile au depășit inflația pentru prima dată în aproape doi ani, între iunie și august.

Cu toate acestea, multe gospodării rămân sub presiune din cauza costului ridicat al vieții, iar organizațiile de caritate au avertizat că lucrurile s-ar putea înrăutăți în această iarnă.

Cifra inflației din septembrie este, de asemenea, crucială pentru mulți oameni care pretind beneficii. Anumite beneficii, inclusiv indemnizațiile de invaliditate, trebuie să crească prin lege în conformitate cu această cifră din aprilie.

Alte beneficii – credit universal semnificativ – cresc, de obicei, în conformitate cu această rată, dar acest lucru este la latitudinea miniștrilor.

Hannah Nagy, o mamă cu doi copii din Stainland din West Yorkshire, a spus că salariul ei a crescut cu aproximativ 5% din aprilie, dar că „nu a afectat cu adevărat părțile laterale, în special cu costul cumpărăturilor. Nu se îndreaptă spre vacanțe sau zile libere – ci spre electricitate, benzină, mâncare, cumpărături – viața de zi cu zi”, a declarat profesionistul în recrutare pentru BBC.

Doamna Nagy a spus că ritmul creșterii prețurilor a însemnat că se simțea într-o poziție mai bună în urmă cu câțiva ani, când câștiga mai puțin, dar lucrurile nu costau atât de mult. Prețurile ridicate la alimente au dus la creșterea inflației în ultimii ani, costul unui coș săptămânal crescând din cauza problemelor lanțului de aprovizionare și a războiului din Ucraina.

Sursa: BBC

Editor: Valentin Pufulescu


Comentariile sunt închise