Suprafață cultivată mare, dar producție mică de porumb

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privește suprafeţele cultivate cu porumb pentru boabe, nu însă și la nivelul producției. Și nici nu este de mirare când media la hectar este de 3 tone, iar undeva la 20% din sămânța folosită este necertificată, ceea ce înseamnă un potențial scăzut.

 
“Dacă ne uităm la suprafeţele cultivate cu porumb pentru boabe în Uniunea Europeană, România este prima. În ceea ce priveşte producţia, lucrurile se schimbă în primul rând pentru că România este un caz unic în Uniunea Europeană. Peste 20% din sămânţa utilizată este sămânţă salvată, adică sămânţă cu productivitate cu potenţial scăzut. Deci, din totalul producţiei, o bună parte se generează cu utilizarea acestui tip de sămânţă cu potenţial modest, adică 508.000 hectare. În anul 2022, avem aproape două milioane de hectare cultivate cu sămânţa de productivitate mare şi peste jumătate de milion de hectare cu sămânţă cu productivitate redusă”, susține Cristina Cionga, directoarea adjunctă a Asociaţiei Producătorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România (APPR).

Diferenţa de calitate a producţiei între cele două tipuri de sămânţă “este imensă”, de la 10 – 12 tone/hectar şi chiar mai mult în regim irigat, la 20 tone/hectar în favoarea sămânţei certificate, până la doar 1,5 tone/hectar pentru sămânţa salvată, a declarat Cionga într-o conferință de specialitate.

Firmele românești care produc sămânță certificată au o pondere de 30% în piață. Cionga a amintit în acest sens de Institutul de Cercetare Fundulea, Institutul Porumbeni din Republica Moldova sau Institutul din Turda.

“România este un mare producător, un mare exportator. Într-un an normal exportă cam jumătate din ceea ce produce… Noi avem un consum intern de vreo 7 milioane de tone pentru tot ce înseamnă consum furajer, uman şi procesare, iar diferenţa se exportă, într-un an normal. În 2022, România a avut un an extrem de modest, pe fondul acelei secete nefericite.

România, care în general este a doua în Uniunea Europeană ca producţie totală, a coborât sub Polonia. Prima, în general, este Franţa ca producţie totală, a doua este România şi a treia este Polonia. Anul trecut am coborât la 7,2 milioane tone cu această suprafaţă uriaşă pe care o avem, de aproximativ 2,4 milioane de hectare. Prin urmare, uitaţi-vă cum stă România în 2022 care a avut doar 3 tone la hectar”, a precizat Cristina Cionga.


 

Comentariile sunt închise