200 de mori mari din România sunt închise

Ionel Arion, Președintele Federației Naționale Pro Agro declară că în România sunt 200 de mori mari închise pentru că nu au putut accesa piața.

„Ce lipsește fermierilor – și nu doar fermierilor – este accesul la piață și accesul la finanțare. Băncile nu au apetența să finanțeze businessul pe mai mult de 4 – 5 ani. O investiție în procesare, prelucrare, nu se amortizează în 2, 3, 5, 7 ani, ci mult mai mult, pentru că piața, deși aceste două chestiuni sunt interconectate, oferă marje de profit mai mari decât îți impun contractele cu retailul.

Și aici vorbesc în cunoștință de cauză, pentru că 80 – 85% din ceea ce înseamnă retailer din România este deținut de multinaționale. Sunt companii cu putere mare de negociere, cu putere mare de influențare a factorului politic.

Azi, România nu are o viață sănătoasă dacă vorbim în general de piață. Dacă începem cu vegetalul, care este prima verigă din lanț, acesta este tributar multinaționalelor de trading cereale și nu are alternativă. Avem în România 200 de mari mori închise pentru că nu mai au posibilitatea de a accesa piața, pentru că este atât de agresivă această dezvoltare pe retail și controlul capacităților de materie procesată care intră în piața aceasta de retail. Faptul că azi retailul, sub branduri proprii, aduce și ambalează aceste produse pe care noi le-am putea obține aici este clar că nu putem concura cu propriul brand al supermarketului”, declară Ionel Arion.

Acesta a adăugat că investitorii naționali nu beneficiază de posibilitatea finanțării de pe piețele externe, concluzia fiind că România “a uitat să mai facă diplomație agroalimentară”.

“O altă piață pe care am putea-o deschide și nu avem acces la ea este piaţa externă. Fermierii, investitorii naţionali nu beneficiază de această posibilitatea de a se finanţa, şi anume exportul de produse finite.

Sunt ţări din Uniunea Europeană care, deşi sunt mari producătoare de anumite cereale, importă pentru a procesa, adică îşi procesează propria recoltă şi mai şi importă ca să facă export de produse primite.

România nu-şi poate asigura nici măcar consumul propriu, pentru că a devenit captivă unor piese pe care nu vreau să le numesc într-un alt mod. România a uitat, azi, să facă diplomaţie agroalimentară.

Ultimii miniştri din agricultură sau miniştri de externe au uitat de ataşatul comercial sau de ataşatul agricol. Însuşi preşedintele unei ţări pleacă într-o delegaţie cu agenţii economici, exportatori din ţara respectivă. O să vedeţi, preşedintele Franţei sau prim ministrul Spaniei sau prim ministrul Marii Britanii sau cancelarul Germaniei care pleacă în delegaţii oficiale cu un alai de avioane după potenţiali exportatori. Exact aşa şi-a creat Olanda acest lanţ trofic alimentar de a ajuns să aibă venituri pe hectar, de la producţie vegetală, zootehnie, produse procesate, undeva între 10 şi 14.000 euro, în timp ce România are o medie între 200 şi 400 euro”, a exemplificat şeful Pro Agro.

Sursă: Agerpres

Editor: Alexandra Băncilă


Comentariile sunt închise