Alarma UE: 70% din terenurile agricole, în stare foarte proastă

Potrivit ultimelor estimări ale Observatorului Solului UE, 70% din solurile din Europa sunt în stare proastă, ceea ce face din ce în ce mai dificilă producerea de alimente suficiente pentru o populație în continuă creștere.

Scopul, de acum până pentru următorii câțiva ani, va fi acela de a face culturile mai rezistente prin îmbunătățirea sănătății solului, creșterea biodiversității, îmbunătățirea eficienței și calității apei și reducerea impactului sistemului alimentar asupra climei. Acestea sunt așa-numitele practici de agricultură regenerativă pe care Unilever le-a introdus la scară globală și care, datorită și proiectului BuonCibo al lui Knorr, își propune să încurajeze tot mai mulți oameni să aleagă o dietă sănătoasă și durabilă și să fie mai conștienți de efectele viitoare. asupra societății și planetei.

Până în prezent, Unilever are nouă proiecte active în America de Nord, Europa, America de Sud și Asia de Sud, pentru un total de 48.000 de hectare – care vor ajunge până la sfârșitul anului la 300.000 de hectare – în care soia, orezul, roșiile, ceapa, usturoiul iar pătrunjelul și verdeața sunt produse urmând principiile agriculturii regenerative prezentate în Principiile agriculturii regenerative Unilever. Practici precum culturile de acoperire, rotația culturilor, cultivarea redusă a solului, compostarea și reducerea îngrășămintelor sintetice ajută la promovarea sănătății solului și la creșterea organismelor benefice (biodiversitate). Agricultura regenerativă este esențială pentru călătoria Unilever către Net Zero până în 2039 și pentru refacerea și regenerarea a 1,5 milioane de hectare de pământ, oceane și păduri până în 2030.

„Deși vorbim de ceva vreme despre tranziția ecologică, mai sunt multe de făcut și puțin timp pentru a le face. O problemă asupra căreia poate opinia publică nu este foarte sensibilizată este cea a sărăcirii terenurilor agricole care astăzi, pe lângă faptul că găzduiesc mai mult de 25% din întreaga biodiversitate și furnizează peste 95% din hrană pentru 8 miliarde de oameni, sunt responsabile pentru captarea și absorbția carbonului și purificarea apei. Conform ultimelor estimări ale Uniunii Europene, 70% din solurile lumii UE se află în condiții nesănătoase, iar principalele amenințări sunt eroziunea, pierderea de carbon, consumul de sol și contaminarea. Din acest motiv, dacă dorim să dăm un impuls procesului de tranziție, este esențial să începem din nou de la agricultura regenerativă care, pe lângă faptul că poate regenera solul și face producția de alimente mai sustenabilă, reușește să reducă producția de gaze cu efect de seră, contribuind la atingerea neutralității climatice, a poluării zero și a unui mediu rezistent. Un mecanism virtuos, care trebuie să plece de la sinergia dintre instituții, companii și producători, care de acum și în următorii câțiva ani, pe lângă garantarea hranei pentru o populație în creștere, va avea un impact profund semnificativ asupra planetei noastre”, comentează profesorul Fabio Iraldo de la Școala Sfânta Ana din Pisa.

Sursa: finanzalastampa.it

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise