Efectele schimbărilor climatice, tot mai acute pentru români

Președintele României a explicat marți, la Palatul Cotroceni, cu ocazia evenimentului „Schimbări climatice și dezvoltare: perspective pentru România”, că schimbările climatice reprezintă o provocare majoră la adresa țării noastre, a Uniunii Europene și a întregii lumi.

Klaus Iohannis a mai declarat că efectele acestor schimbări devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii România, adăugând că trebuie să existe beneficii pentru toată lumea, evitând accentuarea inegalităților sociale și economice între regiuni sau între mediul urban și cel rural.

„Ne-am reunit la Palatul Cotroceni pentru a aborda o provocare majoră la adresa țării noastre, a Uniunii Europene și a întregii lumi: schimbările climatice. Efectele acestor schimbări climatice devin tot mai evidente și mai acute pentru cetățenii României, fie că este vorba de valuri de căldură care își pun amprenta asupra sănătății, de fenomenul de secetă, cu impact negativ în economie, sau de furtuni violente care distrug bunuri și pun în pericol viețile oamenilor. Răspundem provocărilor climatice prin măsuri de adaptare la noile realități, dar și prin măsuri de atenuare, adică prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

„România este parte a proceselor internaționale de tranziție climatică”

Președintele a mai explicat că „România este parte a proceselor internaționale de tranziție climatică, ce vor aduce inevitabil modificări importante în numeroase sectoare ale vieții și activității noastre”, adăugând că „este esențial să ne asigurăm că tranziția climatică va fi echitabilă, incluzivă și compatibilă cu creșterea economică.”

„Această înseamnă că trebuie să existe beneficii pentru toți cetățenii noștri, evitând accentuarea inegalităților sociale și economice între regiuni sau între mediul urban și cel rural. Discuțiile de astăzi se vor axa pe aceste aspecte, având că punct de plecare Raportul de Țară privind Climă și Dezvoltarea, elaborat de Banca Mondială, în colaborare cu Guvernul României și cu Administrația Prezidențială, și care va fi lansat public în cadrul acestui eveniment.

Una dintre concluziile-cheie ale Raportului arată că în cazul României există potențial pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea vieții cetățenilor noștri și, în același timp, pentru a parcurge procesul decarbonizării, necesar atingerii neutralității climatice.

Raportul avansează o serie de recomandări care se aliniază cu direcțiile pe care și eu le-am susținut și promovat la nivel național și internațional în ceea ce privește abordarea problematicii schimbărilor climatice.

De exemplu, raportul subliniază că persoanele deja defavorizate din punct de vedere socio-economic sunt mai expuse riscurilor climatice și mai puțin reziliențe în fața acestora, atât în România, cât și la nivel internațional”, a mai adăugat Președintele României

„Prin urmare, trebuie să creăm instrumente financiare și sociale noi, care să se concentreze mai eficient asupra cetățenilor cu grad ridicat de vulnerabilitate în contextul schimbărilor climatice. Totodată, consolidarea resursei umane prin educație și prin dezvoltare de competențe devine esențială pentru o tranziție verde de succes, de care să beneficieze întreaga societate. Raportul indică modurile în care putem reconcilia acțiunea climatică cu dezvoltarea socială și economică a țării noastre prin investiții, dezvoltarea de industrii verzi și integrarea în lanțuri valorice globale verzi. Sunt evidențiate, de asemenea, domenii în care România are un avantaj competitiv, extinzând astfel experiența și cunoștințele la nivel național în aceste zone. Salut prezența reprezentanților Guvernului și ai Parlamentului României la acest eveniment”, a mai spus președintele.

„Am încredere că după această întâlnire la Palatul Cotroceni vom fi cu toții mai conștienți de importanța acțiunilor de protecție a mediului și vom accelera acțiunea climatică. Îmi doresc, totodată, să obținem mai multă claritate cu privire la modul în care putem asigura pentru România o tranziție climatică ordonată și justă, esențială pentru prosperitatea cetățenilor noștri. În încheiere, îmi exprim aprecierea și susținerea pentru toți cei implicați în construirea unei Românii durabile și prospere și pentru toți cei dedicați furnizării unor soluții eficiente la provocarea fără precedent a schimbărilor climatice”, a conchis președintele României.

Sursă – Digi24
Editor: Florin Niță


 

Comentariile sunt închise