Marea Britanie: bătălia supermarketurilor pentru clienți

Al doilea cel mai mare lanț de supermarketuri din Marea Britanie a încercat să recâștige teren după ce cumpărătorii s-au orientat către rivali mai ieftini, pe măsură ce costul vieții a crescut.

Se spunea că clienții care făceau cumpărături doar la magazinele de discount cumpărau acum articole și în Sainsbury’s. Vânzările de produse alimentare la Sainsbury’s au crescut cu 10% în cele șase luni până la 16 septembrie, comparativ cu un an mai devreme. Sainsbury’s a spus că creșterea vânzărilor a fost determinată nu doar de creșterea prețurilor, ci și de faptul că cumpărătorii cumpără și mai multe articole.

Cu toate acestea, profitul înainte de impozitare al supermarketului a scăzut cu 27% la 275 de milioane de lire sterline. Vânzările de îmbrăcăminte, în special, au fost afectate de o vară mai răcoroasă și de un început de toamnă cald, reducând cererea de articole sezoniere, a spus compania.

Bugetele gospodăriilor au fost puternic lovite de inflație, ritmul cu care prețurile cresc. Pe măsură ce presiunile costului vieții îi strânge pe cumpărători, aceștia s-au îndreptat către Aldi și Lidl în timp ce vânează chilipiruri. Ambele lanțuri de supermarketuri au deschis magazine în timp ce se luptă pentru cumpărători cu jucătorii mai consacrați din Marea Britanie: Tesco, Sainsbury’s, Asda și Morrisons. Sainsbury’s a spus că nu a câștigat o cotă de piață mai mare, dar a susținut că a fost singurul mare supermarket care a câștigat clienții și a câștigat cheltuieli de la Aldi și Lidl.

Directorul executiv Simon Roberts a declarat: „Știm că oamenii încă se confruntă cu lucrurile dificile și că muncim mai mult ca niciodată pentru a ne reduce costurile, punând banii înapoi în buzunarele clienților noștri prin prețuri mai mici la produsele pe care le cumpără cel mai des. Inflația alimentelor este în scădere și transferăm economiile clienților”.

Sainsbury’s a desfășurat o campanie „Aldi price match” ca parte a bătăliei sale. Cu toate acestea, Aldi a spus: „Cumpărătorii știu că singurul loc pentru a obține prețuri Aldi este la Aldi. De aceea am fost confirmați ca cel mai ieftin supermarket din Marea Britanie timp de 16 luni consecutive, crescând cota de piață și atrăgând aproximativ un milion de noi clienți”. Lidl a spus că nu a comentat activitatea concurenților.

La începutul acestui an, supermarketurile au fost investigate de Autoritatea pentru Concurență și Piețe, după îngrijorarea că clienții plătesc în exces pentru alimente și combustibil. Observatorul a constatat că costurile mai mari ale alimentelor nu au fost transferate în totalitate consumatorilor și că oamenii făceau cumpărături pentru a obține cele mai bune oferte. Dar se spunea că clienții plătiseră în exces pentru combustibil.

Domnul Roberts a declarat joi că inflația prețurilor la alimente a grupului merge la jumătate din nivelul raportat de Oficiul pentru Statistică Națională (ONS), cu reduceri de preț în unele domenii, cum ar fi alimentele proaspete.

ONS a declarat în octombrie că inflația prețurilor la alimente a rămas ridicată, la 12,2% pe o bază anuală, dar s-a diminuat.

Sursa: BBC
Editor: Valentin Pufulescu


 

Comentariile sunt închise