Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR, și “dușmanii” de la AFIR
Fermierul Alexandru Baciu din Călărași, vicepreședinte LAPAR, se declară nemulțumit de modul în care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) se relaționează în raport cu fermierii români, fără să țină cont de realitățile din teren, ceea ce nu face decât să îngreuneze accesul la finanțare.
Parcă sunt “dușmanii” noștri, spune cu năduf fermierul, care susține că ar trebui cu totul altă abordare și o diferențiere între fermieri, în funcție de dimensiunea exploatațiilor.
“Eu sunt membru într-o asociație și încă mai cred că colegii mai tineri decât mine vor veni și vor înțelege ce înseamnă asociație profesională, că numai uniți avem o forță. Le spui, domnule, vezi că paharul acesta nu mi se potrivește, este prea mic pentru mine. Zice, nu, domnule că trebuie toată lumea să se dezvolte pe același palier. Pai cum? Pământul în România, domnilor, nu se face la xerox, nu se mai face la xerox, acesta este pământul României”, a declarat Alexandru Baciu la TimișoaraFoodSummit 2023.
Probleme apar inclusiv de la faptul că statul român nu a definit ce înseamnă fermă și fermier în România, toți fermierii fiind puși laolaltă. Ar trebui să existe proiecte dedicate în funcție de dimensiunea solicitantului și poate că așa altul ar fi fost impactul în piață.
“Sunt eu fermier că am 1800 ha, sunteți dumneavoastră că aveți 10 ha? Habar n-am, nu știu cine este fermier. Nu există proiecte dedicate pentru toată lumea: Pe cel mic cu 5-10 ha pe care vrem să-l dezvoltăm, cum o facem? Economic, nu luăm de la Baciu sau de la Muscă (n.red- Dimitrie Muscă) averea sau pământul să îl dăm celui mic. Poți să-l iei, dar faci naționalizare și atunci unde ne întoarcem?“, se întreabă Baciu.
Ar fi mult mai simplu și mai eficient dacă ar exista un program pentru micul fermier, care să fie îndrumat ce să facă și cum, în condițiile în care există loc pe piață destul. Ori, la noi au fost puse toate ouăle în același coș, neexistând o strategie bine definită, iar pentru aceleași fonduri s-au bătut și fermierii mari și cei mici.
Baciu mai atrage atenția că trebuie mare atenție în ceea ce privește cheltuirea fondurilor, care să fie orientate către acele segmente de piață în care este nevoie de investiții. Este vorba, în primul rând, de procesare, care ar putea reduce deficitul agroalimentar, în condițiile în care România este un exportator net de materii prime.
Comentariile sunt închise