Fermierul Dimitrie Muscă, despre problema grâului din Ucraina

Fermierul Dimitrie Muscă, fondatorul CAI Curtici din județul Arad, spune că silozurile sunt pline cu grâu românesc, în timp ce în țară intră grâu modificat genetic din Ucraina adus de marii fermieri din România care fac comerț.

Toată lumea mănâncă acum grâu din Ucraina, este normal să mâncăm grâu modificat genetic? Au cumpărat fermierii români grâu, l-au amestecat cu al lor să îmbunătățească calitatea grâului ucrainean, dar s-au trezit că nu îl mai pot vinde, pentru că la analize s-a dovedit că este modificat genetic și nu-l mai pot vinde în Europa”, a declarat Dimitrie Muscă la TimișoaraFoodSummit.

CAI Curtici este un model de business integrat- administrează circa 7.600 de teren agricol în vestul țării și deține 3 complexe de porci cu peste 50.000 de capete, 2 ferme cu 3.000 de vaci de lapte și carne, 2 abatoare, fabrică de lapte, fabrică de pâine și de patiserie, precum și peste 40 de magazine.

Grâul ucrainean a ajuns și în zootehnie, pentru că fiind mai ieftin, – prețul inputurilor este la jumătate, în condițiile în care se utilizează pesticide și fungicide care în Europa nu se mai folosesc, deoarece s-a dovedit că sunt toxice – proprietarii fermelor l-au preferat în detrimentul celui românesc, care umple silozurile și acum.

Sunt fermieri mari care fac comerț și care au cumpărat cereale mult mai ieftine din Ucraina, trebuie să recunoaștem, a fost o chestie benefică pentru unii fermieri din zona sudului și a estului care nu au avut producție în anul 2023 și nici în 2022. Le-au cumpărat pentru animale, dar au rămas cerealele românești nevândute. Unii le-au luat pentru export, alții pentru uz intern, dar s-au cumpărat în cantități mari. Și morile au cumpărat”, afirmă Muscă.

Nu în ultimul rând, o mare problemă reprezintă și transportul către portul Constanța, deoarece s-a scumpit foarte mult și, mai mult de atât, nu se găsesc transportatori.

„Majoritatea cantităților de grâu sunt la fermieri în stocuri, plus că mai este o problemă: toate trenurile, toate locomotivele sunt date ca să aducem grâul din Ucraina și nu se găsește nimic acum, rar prinzi câte un tren care să ducă din vestul țării în Constanța, iar prețul a ajuns la 35-40 de euro pe tonă”, afirmă Dimitrie Muscă.

Fermierul din Arad a vândut grâul cu 0,95 de bani/kg, în acest an, ba chiar a avut și vreo 4.000 de tone pe care le-a dat cu 1,2 lei/kg, în condițiile unor parametri de calitate foarte buni. N-a reușit totuși să fie rentabil la o producție de 7 tone la hectar, ceea ce spune multe cât de dificil a fost anul agricol 2023.

Vestea bună pentru agricultorii români ar fi că dacă anul trecut cumpărau îngrășămintele la preț aproape dublu: 4.500 lei/tonă, în această toamnă, le-au achiziționat cu 2.500 lei/tonă, după ce s-a reluat producția la combinatul de la Târgu Mureș. În piață, însă, cei mai mulți fermieri au redus cantitatea de îngrășăminte, ceea ce se va vedea în nivelul producției de anul viitor.

În acest an, producția de grâu a fost de circa 9 milioane de tone, în creștere ușoară față de 2022.


 

Comentariile sunt închise