Ce mare regret are Călin Costinaș, CEO Profi

Recent, Profi, cel mai mare angajator privat din România, a fost vândut pentru suma de 1,3 miliarde euro către Mega Image, într-o tranzacție record de 1,3 miliarde euro, cea mai mare din istorie în România pe acest segment, dar și din Europa, în acest an.

Marele regret al lui Călin Costinaș, este faptul că, din păcate, cumpărătorul nu este din România. De altfel, principalii jucătorii din  piață sunt companii cu acționariat străin, spre deosebire de țări precum Polonia sau Republica Moldova, de exemplu, unde firmele locale controlează piața.

“Dacă mă uit cu bucurie, este că acest business a pornit din Timișoara și a crescut așa de frumos, a fost dezvoltat de 99% români, au fost și câțiva expați în anumite departamente. Din această perspectivă mă uit cu mândrie, bucurie față de toată echipa noastră. Dacă am un regret, este că acest lucru nu a fost românesc, că n-a fost un business care putea să fie românesc. Dacă mă uit cu regret mă uit la Polonia, unde primii patru retaileri sunt branduri din Polonia. Nu s-au uitat ce spune Bruxelles-ul și ce se întâmplă în Bruxelles. La fel, primele patru branduri din Republica Moldova sunt moldovenești”, a declarat Călin Costinaș, la TimișoaraFoodSummit 2023.

Costinaș consideră că de vină pentru această situație sunt românii, pentru că nu sunt în stare să se asocieze.

“Lucrurile acestea depind numai de noi, suntem aici, pentru că nu vrem să ne asociem …În 2004, am avut o întâlnire cu un grup de retaileri români, erau cinci companii, care aveau una 16 magazine, alta avea 20 și ceva și care n-au reușit să se unească, pentru că s-au uitat una în curtea celeilalte, de ce să mă asociez eu cu el, de ce să câștige el și să nu câștig eu…cele cinci nu mai există și aveau la acel moment o cifră de afaceri de trei ori mai mare decât Profi”, a mai afirmat Costinaș.

Profi, la rândul lui, a fost cumpărat de un fond de investiții din Polonia cu 66 milioane euro, după care “nu s-a mai băgat nici un euro în rețea, a crescut cu manageri, clienți și producători români”. Apoi a venit marea tranzacție din acest an.

“Dacă nu vă veți asocia, veți fi absorbiți”, i-a avertizat Costinaș pe proprietarii lanțurilor de magazine autohtone prezente la Timișoara.

Profi a fost sponsor silver la TimișoraFoodSummit, ediția a II-a, eveniment care a avut loc în perioada 22-24 noiembrie 2023.


 

Comentariile sunt închise