Sute de fermieri olandezi își vor închide fermele de animale

UE a aprobat o schemă de 1,5 miliarde EUR pentru a cumpăra de la fermierii olandezi fermele.

Peste 750 de fermieri olandezi s-au înscris pentru o schemă de cumpărare guvernamentală, deși vor dura luni până să fie clar dacă planul va fi pus în practică.

Face parte din eforturile Țărilor de Jos de a reduce drastic emisiile de azot, o sursă majoră a cărora sunt fermele de animale. Fermierii din Țările de Jos au organizat proteste față de obiectivele de reducere a emisiilor din octombrie 2019.

Aproape 1,5 miliarde de euro au fost alocate la începutul acestui an pentru a compensa fermierii care închid voluntar fermele situate în apropierea rezervațiilor naturale. Se preconizează că aproximativ 3.000 de ferme vor fi eligibile.

Coaliția de guvernământ vrea să reducă emisiile, în principal oxid de azot și amoniac, cu 50% la nivel național până în 2030.

De ce Țările de Jos vor să închidă fermele?

În ciuda dimensiunilor sale mici, Olanda este al doilea cel mai mare exportator de produse agricole din lume după SUA. Exporturile agricole olandeze au fost în valoare de 122,3 miliarde de euro anul trecut, potrivit biroului național de statistică.

Agricultura intensivă a lăsat națiunea mică cu niveluri de oxid de azot mai mari decât permit reglementările UE. Aceste emisii agravează schimbările climatice și pot dăuna biodiversității.

În ultimii ani, propunerile guvernamentale de reducere a emisiilor de azot au inclus reducerea numărului de animale cu o treime. Unii fermieri s-au temut că se vor confrunta cu achiziții obligatorii pentru a atinge acest obiectiv.

„Schemele vor îmbunătăți condițiile de mediu din acele zone și vor promova o producție mai durabilă și mai ecologică în sectorul zootehnic, fără a denatura în mod nejustificat concurența”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv responsabil cu politica de concurență, într-o declarație prin care a aprobat ajutorul.

Ce părere au fermierii despre schema de cumpărare?

Organizația agricolă LTO a spus că achizițiile trebuie „proiectate în așa fel încât să ofere cu adevărat fermierilor care opresc voluntar oportunitatea de a-și pune capăt afacerii în mod corespunzător”.

Organizația a cerut, de asemenea, „scheme de tranziție” care să permită fermierilor să reducă emisiile de azot folosind metode precum inovația tehnică sau trecerea la alte activități agricole.

​ Un partid politic pro-agricultura a câștigat alegerile provinciale olandeze din martie, subliniind adâncimea nemulțumirii în rândul fermierilor, alimentată de planurile de reducere a azotului.

Fermierii au organizat mai multe demonstrații mari, blocând autostrăzi și depozite de supermarketuri anul trecut pentru a protesta împotriva reformelor pe care le-au prezentat ca o amenințare existențială la adresa modului lor de viață.

Demonstrațiile s-au extins și în Belgia vecină, unde sute de fermieri și-au condus luna trecută cu tractoarele în centrul orașului Bruxelles pentru a protesta împotriva planurilor de reducere a poluării cu azot.

Sursa: euronews

Editor: Irina Bogdan


Comentariile sunt închise